Pagina's

donderdag 21 januari 2021

Lekker lokaal: Nieuwpoortse garnaaltjes.



Dag lieve mensen.
In de Kaspische Zee zwemt de steur. In de Perigord hebben ze foie-gras, in de Oosterschelde hebben ze mosselen en hier in de Noordzee barst het van de overheerlijke garnaaltjes!
Terecht wordt onze grijze garnaal wel eens de kaviaar van de Noordzee genoemd.
Je kan er tomaten mee vullen, serveren op een bedje van salade met wat cocktailsaus, of er overheerlijke garnaalkroketten mee maken.
Of je strooit ze als garnituur over een vispannetje, een moot kabeljauw, zeetong of andere gekookte of gebakken vis.
Of je pelt ze en eet ze gewoon zo op. In je luie zetel, buiten in je tuin of op een terrasje.
Alle eer en glorie aan de horeca uitbater die eens een poosje garnalen als versnapering ipv nootjes of kaas.
Lekkere peuzelgarnaaltjes met een goeie Rodenbach. Om één of andere reden matchen garnalen het best met een zuur biertje.
Eigenlijk zijn de beste matchen gewoon dingen uit je eigen streek.
Met liefde gemaakt door mensen die passie hebben voor hun vak. Of dat nu vissers, landbouwers, groentetelers, bakkers, beenhouwers of brouwers zijn, maakt niet uit.
Ze verdienen allemaal onze waardering.

Lokaal is beter!
De laatste jaren is de belang van lokaal kopen enorm toegenomen. En dat kan ik alleen maar toejuichen. 
Koop lokaal en je weet wat je koopt, bij wie je koopt en als je ernaar vraagt ook hoe het gemaakt wordt.
Koop lokaal en de files worden korter, het aantal vrachtwagens op de baan en de CO2 uitstoot een heel stuk minder. En je geeft tegengewicht tegen de sociale dumping en je geeft de werkgelegenheid in je eigen streek een boost.
Kortom: niets dan voordelen voor mens en milieu.

Want zeg nu zelf.
Die gepelde garnalen die je in de supermarkt vindt.
Die worden niet in ons land gepeld.
Nee.
Die worden na de vangst op transport gezet naar Marokko, een reis van twee volle dagen met de vrachtwagen. Daar worden ze dan door ongeschoolde vrouwelijke pelster van hun pantser ontdaan, waarna de terugreis naar Nederland of België kan worde aangevat.
Een schaaldier, dat mensen mits een beetje oefening zelf kunnen pellen. En dat je omwille van zijn beperkte houdbaarheid liefst zo snel en vooral zo vers mogelijk consumeert!    
Gaat omwille van 'de goeiekoop' op transport naar een Noord-Afrikaans lage loonland.
U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat die gepelde garnalen vol zitten van de bewaarmiddelen. Die garnalen worden gepoederd.
Ik post hieronder een link waarin wordt beschreven wat ze met die garnalen doen.
Ja het is een link naar de website van een lokale handelaar in verse Noordzeevis.
Namelijk De Nieuwpoortse Vistrap.
Lees en leer bij.
En alstublieft! 
Koop voortaan uw garnalen bij uw lokale vishandelaar en nooit of te nimmer meer van die voorverpakte prut met een chemisch smaakje. Want u weet nu waar dit chemische smaakje vandaan komt!

Onze grijze garnaal verdient zoveel beter dan gedegradeerd te worden tot smakeloos product in handen van gewetenloze charlatans in maatpak. 
Het zou erkend moeten worden als streekproduct en zo beschermd moeten worden.
Een goede garnaal wordt na de vangst meteen gekookt, gepeld en geconsumeerd. 
De keten zo kort mogelijk en zo min mogelijk bewerkt en bezoedeld met allerhande chemische rotzooi.
Alleen garnalen die aan die voorwaarden voldoen zijn het waard om als echt Vlaams streekproduct erkend te worden.
Al het andere mogen ze van mijn part aan de varkens geven.
Probleem is dat die varkens nadien niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie.



Want zeg nu zelf.
Een mens is toch geen vuilbak zeker?
We staan er te weinig bij stil wat voor vuiligheid er allemaal in ons eten zit.
Kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers.
Al die rotzooi zit vol chemische bestanddelen die je echt niet in je lichaam wil.
Dan betaal ik liever wat meer en steek ik liever wat extra tijd in het pellen van kraakverse garnaaltjes.
Met een goed muziekje erbij. Of doe dat samen met je partner en praat een beetje bij.
Kan misschien zelfs therapeutisch werken. Spaar je nog een relatietherapeut mee uit.
Koop wat meer garnaaltjes en maak eens zelf garnaalkroketten.
Hoe je dat moet doen legt Peter Goossens beter uit dan ik.
Met dit verschil, ik doe geen gelatine bij mijn pasta.
Er staan immers nog heel wat andere recepten voor garnaalkroketten op het internet.
Tip: Typ eens 'Arno maakt garnaalkroketten' in op de zoekfunctie van Youtube.

Liefs.
Miguel.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten