Pagina's

dinsdag 6 juli 2021

Nadenken over ons brein: introductie.





Dag lieve mensen.
Ons brein.
Onze hersenen.
Onze grijze cellen.
24 uur op 24, 7 dagen op 7 en van onze geboorte tot aan onze dood werken ze voor ons. En als we slapen dan werken ze zelfs dubbel zo hard. Ze verwerken de informatie die ze de afgelopen dag hebben verzameld. Een gezonde slaap is dan ook van levensbelang om onze hersenen in topvorm te houden.

Dit is dan ook een beetje de reden waarom ik dit schrijf.
We krijgen elke dag te horen dat we moeten bewegen om ons lichaam in een goede conditie te houden, en ja af en toe je eens lekker inspannen helpt ook om je hersenen in topvorm te houden. Laat hierover geen misverstanden verstaan.
Maar onze hersenen kunnen net als onze spieren en gewrichten ook wat extra training gebruiken. We noemen zoiets niet voor niets hersengymnastiek.
Kruiswoordraadsels, puzzels, rekensommen of vraagstukken oplossen. Een vreemde taal leren. Een puzzel maken. Of gewoon EEN BOEK LEZEN!
Het zijn allemaal dingen die je kunt doen om je hersenen actief te houden. Je hersenen BLIJVEN gebruiken is het beste wapen tegen degeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer.

Dankzij nieuwe technologische innovaties zoals de CT en MRI-scan hebben we de afgelopen dertig jaar meer geleerd over onze hersenen en hoe ze functioneren dan we leerden in de gehele geschiedenis van de geneeskunde. En dat heeft tot inzichten geleid die ervoor zorgden dat we onze kijk op menselijk gedrag en ons gehele zijn hebben moeten herzien.
En het is nog niet gedaan.
De neuropsychiatrie staat voor enorme uitdagingen en staat op het punt om nog meer raadsels van ons brein en onze psyche te ontrafelen.
Hoe werkt ons brein? Hoe houdt het ons voor de gek (want dat doet het soms, echt wel)? Waarom slagen marketeers, adverteerders en 'social media' er toch altijd in om ons dingen te laten kopen die we niet nodig hebben? Dingen te eten waarvan we weten dat ze niet goed zijn voor ons en dingen te doen geloven die gewoon klinkklare onzin zijn?
Waarom grijpen we om de haverklap naar onze smartphone of grissen we ondanks onze voornemens toch nog een chocoladereep op zak chips mee uit het rekken in de supermarkt?
Zou het niet kunnen dat er mensen zijn die beter weten hoe wij denken dan wijzelf?
En is dat eigenlijk niet heel erg?
Hoe zit dat eigenlijk in elkaar dat denken?
Is dat waar dat we geen 'Vrije Wil' hebben.

Welnu, heel toevallig heb ik daarover het één en ander over gelezen en kwam het ter sprake in één van de discussiegroepen op Facebook waarop ik actief ben.
En ik zag er enkele zeer interessante documentaires over op Youtube.
En dat zette me aan het denken.
Ik ben er mij in gaan verdiepen en heb enkele zeer interessante boeken over gelezen.
En die kennis wil ik graag met jullie delen.
Want die dingen die ik zag en las.
Ik vind het echt wel van belang dat mensen daarvan op de hoogte zijn.
En ik had in tegenstelling tot vorig jaar... NOG GEEN JAARTHEMA!
Bij deze.
NU WEL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten