Pagina's

donderdag 23 december 2021

Hoe zit het nu echt? Dromen van een witte Kerst.

 


Dag lieve mensen.
Mooi hé. Zo'n prachtig ongerept sneeuwlandschap.
Even leek het erop dat zo'n moment van onverwachte sneeuwpret en de aanblik van zo'n maagdelijk wit tafereel deel zou uitmaken van het kerstgebeuren.
Maar helaas, zien de weerverwachtingen er voor de komende dagen er alles behalve winters uit.
Integendeel zelfs. Kijkt u maar even naar het onderstaande screenshot.











U kan deze net als elke andere afbeelding op mijn blog vergroten. En ja wat zie je?
Temperaturen met dubbele cijfers en wind uit het Zuidwesten.
Dan weet je het wel hé. Frank Deboosere noemde het 'anti-winterweer'. En eigenlijk zou 'veel te warm voor de tijd van het jaar' een betere omschrijving zijn. Maar dat laatste kan natuurlijk aan mij liggen. Want ik ben van mening dat een winter pas een winter is als ge die voelt tot in de toppekes van uw tenen!
Maar misschien is dat laatste misschien iets te veel een stil verlangen naar de echt koude winters die ik mij nog herinner van mijn kinderjaren in het Duitse Soest, waar ik menige winters doorbracht met sleetje rijden of sneeuwmannen maken op het grasveld vlakbij het appartementsgebouw waar we woonden. En waar je op Kerstavond nog meer redenen had dan hier om je te koesteren bij de verwarming of bij een heerlijke kom warme soep of stevig vleesgerecht met een nog steviger drankje erbij.
Het verschil met de veel zachtere winters met amper sneeuw hier aan de Belgische kust was voor mij toch echt wel wennen en nog altijd verlang ik stiekem naar zo'n echte koude winter. En als ik diep graaf in mijn herinneringen weet ik dat de winter van 1986/87 echt een heel koude winter was. Het was de eerste winter die doorbracht hier wonende en school lopend in Koksijde/Oostduinkerke.
Maar die koude bestond meer uit echt koud vriesweer met dichtvriezende waterlopen dan uit rijkelijke sneeuwval. Dus een verschil was er wel.

Een witte Kerst.
Waar komt dat gegeven eigenlijk vandaan?
Waarom vragen we ons elk jaar opnieuw weer af of we een witte Kerst krijgen of niet?
Wie heeft dat verzonnen?
Ach, we weten allemaal dat het iets is wat we vooral kennen van Amerikaanse films en liedjes, zoals het prachtige White Christmas van Bing Crosby. En van films die zich afspeelden in feeërieke sneeuwlandschappen.
We krijgen allemaal kerstkaartjes met prachtige sneeuwlandschappen en wintertaferelen. Ook het beeld van een rustig brandende open haard met daarboven de kerstsokken en brandende kaarsjes en heel veel hulst zijn dingen die we associëren met Kerstmis en alles wat ermee te maken heeft.
Hieronder zie je een oude Engelse kerstkaart met rozen.
Ja u leest en ziet het goed.
ROZEN!















Dit heeft veel te maken met de typisch Engelse voorliefde voor tuinieren en voor bloemen en dan vooral rozen die een bloeitijd hebben van begin juni tot eind december. En zeker het milde zeeklimaat van Zuid-Engeland leent zich voor een lange bloeitijd van rozen. Daar geen winterse taferelen, maar milde temperaturen tot ver in het nieuwe jaar en dat was iets wat een enorme aantrekkingskracht had voor de rijke burgerij die maar al te graag de grauwe kille industriesteden inruilde voor gebieden met een milder klimaat en gezonde lucht.
De associatie van Kerst met sneeuw en vrieskou is er dus niet altijd geweest.
Het is iets wat we kennen van de Hollywood filmindustrie en Coca-Cola die van een warm ingeduffelde Kerstman die zich verplaatst met een arreslee een waar cultfiguur heeft gemaakt.
Eigenlijk is het toch grappig dat ze zelfs in Australië waar het nu zomer is Kerst associëren met sneeuw, vorst en rendieren. 

In de Alpen, in Scandinavië en Oost-Europa is het 'as we speak' koud genoeg voor een ouderwetse portie winters kerstplezier. Dit zijn van oudsher gebieden waar de winter vroeg invalt en vaak heel lang blijft duren. Het zuiden van Duitsland is de bakermat van de glühwein wat er traditioneel gedronken werd op de 'Weihnachtsmarkte'. En in onze streken werd als het kouder werd de jeneverfles van het schap gehaald. Het late herfstseizoen is en was en is nog altijd het wildseizoen bij uitstek en in tijden van onverwacht invallende kou waren gepofte kastanjes een welgekomen lekkernij die in vroegere tijden zelfs hongersnood voorkwamen. 
Maar hoezeer al die dingen op een of andere redenen bij ons ingeburgerd raakten zijn ze allerminst een reden om Kerst automatisch met sneeuw te associëren.

Ik hoorde ooit dat de kans op een Witte Pasen groter is dan de kans op een Witte Kerst, maar dat is wel overdreven. Pasen valt elk jaar op een andere datum en als Pasen in maart valt dan kan het wel eens zijn dat het dan nog heel koud is en eventuele maartse buien voor een al dan niet tijdelijk wit tapijtje zorgen.
Het is eigenlijk ook wel zo dat het op het einde van de winter vaak kouder is dan wanneer de winter begint en dat heeft dan vooral te maken met de temperatuur van het zeewater. Nu is het zeewater nog warm., De zee heeft een hele zomer lang opgewarmd en het is de warmte van het zeewater die een sterk bepalende invloed heeft. Wanneer de wind uit het Zuidwesten komt mogen we ons verwachten aan zachte temperaturen en veel regen en wind. En af en toe een stevige Zuidwesterstorm. 
Pas wanneer het zeewater is afgekoeld stijgt de kans op koud winterweer en dat is dan vanaf de maand februari. Iets wat ik mij herinner uit mijn kinderjaren is dat het vooral in de krokusvakantie heel erg koud was. En dat die kou vaak duurde tot eind maart of zelfs midden april Maartse buien en aprilse grillen weet je wel.

Wat ik aan die lichte obsessie voor vroeg winterweer en een Witte Kerst heb overgehouden is dat ik rond deze tijd van het jaar graag weersites raadpleeg.
Zo is er in de eerste plaats de website van het KMI. Of die van hun Nederlandse collega's van het KNMI.
Maar heel interessant is Noodweer Benelux, die geven heel gedetailleerde weerinformatie voor België, Nederland en Luxemburg.
Maar als je in één oogopslag wil zien welk weer het is op eender welke plek op de wereld, dan is er de website ventusky.com. Hieronder een klein voorbeeld van wat je op deze site mag verwachten. Dit is de actuele weertoestand terwijl ik dit bericht schrijf.











Ach kon die sneeuw uit het oosten van Duitsland en Polen maar tot hier komen.
Want sneeuw is mooi.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten