Dag lieve mensen.
Gezond eten, daar
is toch al heel veel inkt over gevloeid.
De ene keer moet je koolhydraten mijden, en daarna wordt dan weer rood vlees
afgeraden. Mensen vragen zich af ‘wat mogen we eigenlijk nog eten’? Er is om de
zoveel tijd wel iets dat door voedingsdeskundigen en dieetgoeroes in de ban
wordt geslagen of juist heel hard aangeraden.
Zo’n jaar of tien geleden kwamen de ‘superfoods’ in opmars. Iedereen at
ineens quinoa, goji bessen en voegde kurkuma toe aan
gerechten en sausen. Want dat zouden ontstekingsremmers zijn, ze zouden je
weerstand verhogen en zelfs goed zijn voor de aanmaak van onze ‘grijze cellen’.
Onze hersenen dus.
Maar wie een beetje zijn gezond verstand gebruikt weet dat er geen
wondermiddelen bestaan. Zo moet je bijvoorbeeld al een kilo kurkuma eten eer je
enig ontstekingsremmend effect hebt. Om al die beweringen die erover worden
vertelt eens een beetje te relativeren.
Maar wat moeten
we dan doen om gezond te eten?
Ja, ik hoor het je al zeggen. En ja ik heb die vraag ook al gesteld. Net omdat
ik gezond eten en gezondheid belangrijk vind. Zeker na wat er mij sinds de
afgelopen twee jaar op gezondheidsvlak is overkomen.
En één ding staat voor mij nu al vast. Eigenlijk voor iedereen die de
wetenschappelijke bevindingen rond gezonde voeding een beetje probeert te
volgen.
En dat ene ding is heel simpel en kan in drie woorden worden samengevat.
MIJD BEWERKTE VOEDING!
Fastfood,
diepvriespizza’s, voorverpakte maaltijden, instant soep, saus uit ‘pakskes’,
frisdranken, koekjes, chips. Kortom alles wat uit een pakje, zakje of blik komt
zou je eigenlijk gewoon moeten mijden als de pest.
Bewerkte voeding bevat veel te veel suiker, zout en vet. En zit tjokvol
additieven zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers en andere
rotzooi die je echt niet in je lichaam wil. Ze worden zo gemaakt dat je ervan
kan en zal blijven van eten. Of waarom denk je dat je een hele zak chips en
snoep helemaal leeg eet, zelfs als je dat helemaal niet van plan was.
Tijd maken om zelf je groenten te snijden. Eigen foto. |
Voedingsfabrikanten
zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Hun reden van bestaan is geld verdienen
en winst maken. Net zoals dat bij elk bedrijf het geval is. En voor
bedrijfsleiders zijn alle middelen goed om winst te maken en hun aandeelhouders
tevreden te houden. Als ze daarvoor mensen moeten ontslaan of hele vestigingen
sluiten dan doen ze dat ook. Ze vinden het helemaal niet erg als hun
aandeelhouders de champagnekurken laten knallen, zich niets aantrekkend van
welke sociale ellende ze nu weer hebben aangericht.
Als ze al niet inzitten met hun eigen werknemers, denk je echt dat ze inzitten
met u en met uw gezondheid? Denk je echt dat ze er hun slaap voor laten als je
in het ziekenhuis in de wachtkamer zit met je overgewicht, je niet aflatende
buikpijn, je hartproblemen, je aambeien of je achteruitgaande fysieke conditie.
Denk je dat ze u een schouderklopje komen geven als je van je specialist een
harde diagnose te horen krijgt zoals kanker of de nood van een dringende
hartoperatie?
Tuurlijk niet. Voor hen ben je gewoon iemand die ervoor zorgt dat zij lekker
rijk worden en rijk blijven door hun producten te blijven kopen, tegen beter
weten in.
Want het is goedkoop meneer, en zo gemakkelijk. Een voorverpakte
diepvriesmaaltijd in de microgolfoven steken is stukken minder tijdrovend dan
zelf aardappelen schillen, groenten kuisen en je vlees bakken. En waarom zou je
zelf mayonaise kloppen als je het gewoon kant en klaar in een potje kan koken.
En zo’n snelle hap als pizza of hamburger tijdens het bingewatchen,
doorgespoeld met een zoete frisdrank of een pint bier. Ach wat is dat toch
lekker hé.
En dan is er nog
onze voorliefde voor dingen als charcuterie of godbetert frituurkost.
Charcuterie, wat is dat eigenlijk? Heb je er al eens bij stil gestaan?
‘Ne salami’, wat zit daar eigenlijk in? Varkenvlees? Rundsvlees? Paard?
Lam? Rattenvlees misschien?
“Ja maar er staat toch op het etiket dat het varkensvlees is?”
“Oh ja? En ben je er zeker van dat ze er niet stiekem iets anders in hebben
gedraaid? Of er wat zetmeel bij gekapt om zo minder vlees te moeten gebruiken
om hetzelfde gewicht te kunnen bekomen? Om nog te zwijgen van fabrikanten die
slachtafval gebruiken voor het maken van hun bereide vleeswaren. En in die
frikandellen, berenpoten en andere frituurkost zit vaak nog grotere rotzooi
waar je helemaal niet weet van welk vlees het is gemaakt.
De voedingswaarde van bovenstaande is nul komma nul. Maar we blijven het maar
eten. We blijven maar salami, boterhamworst, americain preparé tussen onze
boterhammen leggen of smeren. En om de zoveel keer moeten en zullen we het
frietkot binnenwippen voor ‘ne grote met mayonaise, een frikandel special, een
berenpoot en kipfingers.’ En ons excuus
is dan altijd ‘komaan zo een keer op een weg kan dat toch geen kwaad’ of
‘dat kan toch zo lekker smaken hé’.
Dit terwijl we zo al veel te weinig groenten, fruit eten. Onze voeding
onvoldoende voedingsvezels bevat en we meer vlees eten dan voedingsspecialisten
aanraden.
Vlees dat veel te goedkoop is en waar ook langs alle kanten mee geknoeid is.
Plofkippen, worsten waar water of een ander onbeduidend vocht is aan
toegevoegd. Gemalen vlees met van alles erin zoals hamburgers, Zwitserse
schijven, chipolata’s, vleesbrood, voorbereide gehaktballen, etc.
Een malse entrecote. Eigen foto. |
Eet echt eten!
Ik ben geen
voedingsexpert of dieetgoeroe, en dat wil ik ook niet zijn. Het is echt niet
mijn betrachting om met het opgestoken vingertje u de les te lezen. Trouwens,
ik zondig zelf ook tegen wat ik hier schrijf, maar misschien veranderd dat wel
als ik mijn tekst zo regelmatig eens herlees.
Ik hou naast mijn blog ook een dagboek bij en daarin schrijf ik dan hoe ik over
de dingen denk, ja ook over gezonde voeding, vers eten en dat soort dingen.
Ook over andere dingen schrijf ik, als mij iets dwars zit of als ik mij
nodeloos boos heb gemaakt over iets of iemand. Iets waarvan ik besef dat ik dat
echt wel moet afleren. En dat helpt wel door er over te schrijven. Je slechte
gewoonten beschrijven en dan later wat je schreef herlezen. Dat helpt echt
hoor.
Een goede leidraad is ook: Eet tachtig procent gezonde en vers bereide voeding
en hou ruimte voor twintig procent minder gezond maar zo aanlokkelijk eten als
een pizza of een pak frieten.
Maar bovenal: Kies voor echt eten!
Een gouden raad die ik ooit las was deze: Eet niets wat je grootouders niet
als voeding zouden herkennen.
En dat is ook zo. Mijn
grootmoeder at geen kebab, vuurvreters, plofkippen of joppiesaus.
Maar wel groenten uit de eigen tuin of van de markt. Vlees van een echte
beenhouwer of van de eigen kippen of konijnen. Trouwens, onze grootouders - en
voor de generaties voor hen geld dat nog veel meer – aten veel minder vlees dan
wij nu. En ze deden veel meer en veel zwaardere fysieke inspanningen. En dat
ging ook.
Wel aten ze soep, pap, hutsepot (met poten en oren), zelfgebakken brood en vis
natuurlijk. Haring, sprot, wijting, pladijs en zeevruchten zoals ‘wullocks’
en ‘kreukels’.
Kortom: Ze aten ECHT ETEN!
Een kip van een goede kweker/slachter kan je niet vergelijken met zo’n
ondermaatse plofkip van de grootgrossist. En een vers bereide filet americain
met kappertjes, fijngesnipperde ajuintjes, zout, peper, tabasco en
Worcestersaus (Engelse saus in de volksmond) is toch veel lekker dan die
rotzooi uit potjes vol kleurstoffen, bewaarmiddelen en andere ziekmakende
vuiligheid.
Eten dat je nog als ETEN herkend. Eten dat ruikt en smaakt zoals
dat vroeger rook en smaakte toen je bij grootmoeder in de keuken kwam. Zo’n
scharreleitje met zo’n diep oranje kleur of een kip waarvan je weet dat ze
buiten heeft gelopen, omdat ze in je eigen tuin scharrelde.
Home made hamburgers. Beter dan die van de McDonalds. Eigen foto. |
Als je daarmee al
zou beginnen. Als je terug tijd zou maken om je eten zelf te bereiden en om het
met zorg uit te kiezen. Als je bereid zou zijn om tien euro meer te betalen
voor goed vlees of groenten die van echt goeie kwaliteit zijn. Weet dat het
geld dat je niet uitgeeft aan goede, gezonde en kwaliteitsvolle voeding, je
vroeg of laat zal mogen betalen aan dokters, specialisten en dure medicijnen.
In het leven komt het er vooral op aan om… KEUZES TE MAKEN!
Groot gelijk :) En wie beweert dat een broodmaaltijd met 2 dozijn radijzen en een schel geitenkaas ongezond is, is een uilskuiken.
BeantwoordenVerwijderenNodeloos bos ? U zal boos bedoelen .
BeantwoordenVerwijderenJa dat is zo. de tweede keer niet hard genoeg op de letter O geduwd.
VerwijderenEn ja, ik moet leren om mijn teksten grondiger na te lezen.