Over wat je in je mond stopt.

 





Dag lieve mensen.

Gezond eten, daar is toch al heel veel inkt over gevloeid.
De ene keer moet je koolhydraten mijden, en daarna wordt dan weer rood vlees afgeraden. Mensen vragen zich af ‘wat mogen we eigenlijk nog eten’? Er is om de zoveel tijd wel iets dat door voedingsdeskundigen en dieetgoeroes in de ban wordt geslagen of juist heel hard aangeraden.
Zo’n jaar of tien geleden kwamen de ‘superfoods’ in opmars. Iedereen at ineens quinoa, goji bessen en voegde kurkuma toe aan gerechten en sausen. Want dat zouden ontstekingsremmers zijn, ze zouden je weerstand verhogen en zelfs goed zijn voor de aanmaak van onze ‘grijze cellen’. Onze hersenen dus.
Maar wie een beetje zijn gezond verstand gebruikt weet dat er geen wondermiddelen bestaan. Zo moet je bijvoorbeeld al een kilo kurkuma eten eer je enig ontstekingsremmend effect hebt. Om al die beweringen die erover worden vertelt eens een beetje te relativeren.

Maar wat moeten we dan doen om gezond te eten?
Ja, ik hoor het je al zeggen. En ja ik heb die vraag ook al gesteld. Net omdat ik gezond eten en gezondheid belangrijk vind. Zeker na wat er mij sinds de afgelopen twee jaar op gezondheidsvlak is overkomen.
En één ding staat voor mij nu al vast. Eigenlijk voor iedereen die de wetenschappelijke bevindingen rond gezonde voeding een beetje probeert te volgen.
En dat ene ding is heel simpel en kan in drie woorden worden samengevat.

MIJD BEWERKTE VOEDING!

Fastfood, diepvriespizza’s, voorverpakte maaltijden, instant soep, saus uit ‘pakskes’, frisdranken, koekjes, chips. Kortom alles wat uit een pakje, zakje of blik komt zou je eigenlijk gewoon moeten mijden als de pest.
Bewerkte voeding bevat veel te veel suiker, zout en vet. En zit tjokvol additieven zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers en andere rotzooi die je echt niet in je lichaam wil. Ze worden zo gemaakt dat je ervan kan en zal blijven van eten. Of waarom denk je dat je een hele zak chips en snoep helemaal leeg eet, zelfs als je dat helemaal niet van plan was.

Tijd maken om zelf je groenten te snijden.
Eigen foto. 


Voedingsfabrikanten zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Hun reden van bestaan is geld verdienen en winst maken. Net zoals dat bij elk bedrijf het geval is. En voor bedrijfsleiders zijn alle middelen goed om winst te maken en hun aandeelhouders tevreden te houden. Als ze daarvoor mensen moeten ontslaan of hele vestigingen sluiten dan doen ze dat ook. Ze vinden het helemaal niet erg als hun aandeelhouders de champagnekurken laten knallen, zich niets aantrekkend van welke sociale ellende ze nu weer hebben aangericht.
Als ze al niet inzitten met hun eigen werknemers, denk je echt dat ze inzitten met u en met uw gezondheid? Denk je echt dat ze er hun slaap voor laten als je in het ziekenhuis in de wachtkamer zit met je overgewicht, je niet aflatende buikpijn, je hartproblemen, je aambeien of je achteruitgaande fysieke conditie. Denk je dat ze u een schouderklopje komen geven als je van je specialist een harde diagnose te horen krijgt zoals kanker of de nood van een dringende hartoperatie?
Tuurlijk niet. Voor hen ben je gewoon iemand die ervoor zorgt dat zij lekker rijk worden en rijk blijven door hun producten te blijven kopen, tegen beter weten in.
Want het is goedkoop meneer, en zo gemakkelijk. Een voorverpakte diepvriesmaaltijd in de microgolfoven steken is stukken minder tijdrovend dan zelf aardappelen schillen, groenten kuisen en je vlees bakken. En waarom zou je zelf mayonaise kloppen als je het gewoon kant en klaar in een potje kan koken.
En zo’n snelle hap als pizza of hamburger tijdens het bingewatchen, doorgespoeld met een zoete frisdrank of een pint bier. Ach wat is dat toch lekker hé.

En dan is er nog onze voorliefde voor dingen als charcuterie of godbetert frituurkost.
Charcuterie, wat is dat eigenlijk? Heb je er al eens bij stil gestaan?
‘Ne salami’, wat zit daar eigenlijk in? Varkenvlees? Rundsvlees? Paard? Lam? Rattenvlees misschien?
“Ja maar er staat toch op het etiket dat het varkensvlees is?”
“Oh ja? En ben je er zeker van dat ze er niet stiekem iets anders in hebben gedraaid? Of er wat zetmeel bij gekapt om zo minder vlees te moeten gebruiken om hetzelfde gewicht te kunnen bekomen? Om nog te zwijgen van fabrikanten die slachtafval gebruiken voor het maken van hun bereide vleeswaren. En in die frikandellen, berenpoten en andere frituurkost zit vaak nog grotere rotzooi waar je helemaal niet weet van welk vlees het is gemaakt.
De voedingswaarde van bovenstaande is nul komma nul. Maar we blijven het maar eten. We blijven maar salami, boterhamworst, americain preparé tussen onze boterhammen leggen of smeren. En om de zoveel keer moeten en zullen we het frietkot binnenwippen voor ‘ne grote met mayonaise, een frikandel special, een berenpoot en kipfingers.’  En ons excuus is dan altijd ‘komaan zo een keer op een weg kan dat toch geen kwaad’ of ‘dat kan toch zo lekker smaken hé’.
Dit terwijl we zo al veel te weinig groenten, fruit eten. Onze voeding onvoldoende voedingsvezels bevat en we meer vlees eten dan voedingsspecialisten aanraden.
Vlees dat veel te goedkoop is en waar ook langs alle kanten mee geknoeid is. Plofkippen, worsten waar water of een ander onbeduidend vocht is aan toegevoegd. Gemalen vlees met van alles erin zoals hamburgers, Zwitserse schijven, chipolata’s, vleesbrood, voorbereide gehaktballen, etc.

Een malse entrecote.
Eigen foto.


Eet echt eten!
Ik ben geen voedingsexpert of dieetgoeroe, en dat wil ik ook niet zijn. Het is echt niet mijn betrachting om met het opgestoken vingertje u de les te lezen. Trouwens, ik zondig zelf ook tegen wat ik hier schrijf, maar misschien veranderd dat wel als ik mijn tekst zo regelmatig eens herlees.
Ik hou naast mijn blog ook een dagboek bij en daarin schrijf ik dan hoe ik over de dingen denk, ja ook over gezonde voeding, vers eten en dat soort dingen.
Ook over andere dingen schrijf ik, als mij iets dwars zit of als ik mij nodeloos boos heb gemaakt over iets of iemand. Iets waarvan ik besef dat ik dat echt wel moet afleren. En dat helpt wel door er over te schrijven. Je slechte gewoonten beschrijven en dan later wat je schreef herlezen. Dat helpt echt hoor.
Een goede leidraad is ook: Eet tachtig procent gezonde en vers bereide voeding en hou ruimte voor twintig procent minder gezond maar zo aanlokkelijk eten als een pizza of een pak frieten.
Maar bovenal: Kies voor echt eten!
Een gouden raad die ik ooit las was deze: Eet niets wat je grootouders niet als voeding zouden herkennen.
 
En dat is ook zo. Mijn grootmoeder at geen kebab, vuurvreters, plofkippen of joppiesaus. Maar wel groenten uit de eigen tuin of van de markt. Vlees van een echte beenhouwer of van de eigen kippen of konijnen. Trouwens, onze grootouders - en voor de generaties voor hen geld dat nog veel meer – aten veel minder vlees dan wij nu. En ze deden veel meer en veel zwaardere fysieke inspanningen. En dat ging ook.
Wel aten ze soep, pap, hutsepot (met poten en oren), zelfgebakken brood en vis natuurlijk. Haring, sprot, wijting, pladijs en zeevruchten zoals ‘wullocks’ en ‘kreukels’.
Kortom: Ze aten ECHT ETEN!
Een kip van een goede kweker/slachter kan je niet vergelijken met zo’n ondermaatse plofkip van de grootgrossist. En een vers bereide filet americain met kappertjes, fijngesnipperde ajuintjes, zout, peper, tabasco en Worcestersaus (Engelse saus in de volksmond) is toch veel lekker dan die rotzooi uit potjes vol kleurstoffen, bewaarmiddelen en andere ziekmakende vuiligheid.
Eten dat je nog als ETEN herkend. Eten dat ruikt en smaakt zoals dat vroeger rook en smaakte toen je bij grootmoeder in de keuken kwam. Zo’n scharreleitje met zo’n diep oranje kleur of een kip waarvan je weet dat ze buiten heeft gelopen, omdat ze in je eigen tuin scharrelde.

Home made hamburgers. Beter dan die van de McDonalds.
Eigen foto.    


Als je daarmee al zou beginnen. Als je terug tijd zou maken om je eten zelf te bereiden en om het met zorg uit te kiezen. Als je bereid zou zijn om tien euro meer te betalen voor goed vlees of groenten die van echt goeie kwaliteit zijn. Weet dat het geld dat je niet uitgeeft aan goede, gezonde en kwaliteitsvolle voeding, je vroeg of laat zal mogen betalen aan dokters, specialisten en dure medicijnen.
In het leven komt het er vooral op aan om… KEUZES TE MAKEN!


Reacties

  1. Groot gelijk :) En wie beweert dat een broodmaaltijd met 2 dozijn radijzen en een schel geitenkaas ongezond is, is een uilskuiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nodeloos bos ? U zal boos bedoelen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is zo. de tweede keer niet hard genoeg op de letter O geduwd.
      En ja, ik moet leren om mijn teksten grondiger na te lezen.

      Verwijderen

Een reactie posten