Vandaag las ik: Wat voedingsdeskundigen eten.

 



Dag lieve mensen.
De meesten onder jullie hebben vast al wel gehoord van de Britse krant The Guardian.
Het is een zeer gezaghebbende Britse kwaliteitskrant die ook zeer toegankelijk is. Naast advertenties wordt deze krant ook gefinancierd door bijdragen van donoren. Dat zijn vooral mensen uit de academische en de culturele wereld. Deze krant besteed dan ook heel veel aandacht aan kunst en cultuur, maar ook aan wetenschap en innovatie. Ook zaken als de klimaatopwarming worden door deze krant zeer nauwlettend gevolg en bericht.

In tegenstelling tot de meeste online kranten zijn de meeste artikels in The Guardian niet verborgen achter een betaalmuur. Soms moet je voor het lezen van bepaalde artikels wel registreren en er wordt regelmatig gevraagd om een kleine bijdrage te leveren. Maar hey, dat doen ze bij Wikipedia ook.
Maar ik ben eigenlijk een beetje een vrek en als een artikel zie over een interessant onderwerp en het zit achter een betaalmuur dan Google ik even om te kijken of er geen websites zijn waar de informatie die ik nodig heb niet gratis beschikbaar is.
Maar The Guardian is eigenlijk echt wel het soort nieuwsmedium dat mij ligt. Gratis, vlot toegankelijk en van een aanvaardbaar niveau. Geen gezeik over celebrities of (in ons land) BV’s. Geen sensationele clickbait maar journalistiek op hoog niveau aangevuld met opinies en bijdragen van mensen die weten waarover ze spreken.
Zo ook vandaag.

Vandaag las ik dus:
Een artikel waarin men aan de hand van negen vragen aan verschillende voedingsdeskundigen peilde naar hun eetgewoonten. Over wat ze eten als ontbijt? Als snack in de namiddag? Als avondeten? Welke voedingsgewoonten ze hebben die de mensen zouden verbazen? Wat ze absoluut niet zouden eten? Wat ze zeker niet zouden geven aan hun kinderen en vooral… Wat ze als voedingsstof of supplement zeker zouden aanbevelen?
 En eerlijk gezegd, de antwoorden waren wel zeer interessant. Een paar zaken die vaak terugkwamen was het belang van voedingsvezels en vitamine D. Het feit dat nogal wat als ‘superfood’ opgehemelde zaken weinig toevoegen aan ons dieet en vooral.
Dat we bewerkte voeding beter zouden mijden.

Ik zou zeggen: Als je het Engels begrijp, open de link en lees het artikel.
Kan je geen Engels, laat het vertalen door een vertaalmachine of door ChatGPT. 
Maar vooral…
Lees het zorgvuldig. Neem je tijd, zet even alles wat lawaai maakt af en leg je smartphone zo ver mogelijk uit je buurt (tenzij je hem net gebruikt om dit stuk en het artikel in kwestie te lezen natuurlijk). Neem alles wat er staat zo goed mogelijk in je op en denk er vooral eens goed over na.
Voeding, en vooral goede voeding is zo belangrijk voor een goede gezondheid. En als er dan toch een goed voornemen is dat ik dit jaar ga maken dan is dat niet zozeer ‘gaan diëten’, of ‘geen suiker of alcohol of ‘whatever’ meer’? Maar vooral… Bewuster met voeding omgaan!
Voeding is zo belangrijk:
Ik zou hier moeten schrijven ‘gezonde voeding’, maar ik heb het wel degelijk over voeding in het algemeen. Want ETEN IS EEN LEVENSBEHOEFTE!
Zonder eten ga je dood, dat weet het kleinste kind.
Maar net zo belangrijk is ‘wat we eten’.
Ja eten moet lekker zijn en ja het is belangrijk dat je geniet van wat je eet. En ook het gezelschap is belangrijk. Een goede maaltijd brengt mensen samen en het is algemeen geweten dat ‘veel belangrijke beslissingen AAN TAFEL worden genomen!’
Maar eigenlijk zou voor onze gezondheid en ons welzijn de focus nog veel meer moeten liggen op de voedingswaarde!
Wat voegt hetgeen wij eten echt toe aan ons lichaam, aan onze gezondheid, aan ons welzijn. Dat is de vraag die we ons allemaal elke dag opnieuw zouden moeten stellen



Ik hoor de mensen zo vaak zeggen: “Ja maar wat mogen wij eigenlijk nog eten? De ene keer is dat slecht en de andere keer weer iets anders.” Of: “We eten al duizenden jaren brood, aardappelen, pasta en rijst. En nu zou dat allemaal niet meer gezond zijn? Wie houden jullie eigenlijk voor de gek?”
Ja, ik geef toe. Ik heb mijzelf die zake ook al afgevraagd. Maar er zijn een paar zaken die we in ons achterhoofd moeten houden. Ik som ze even voor je op.
1 We eten te weinig groeten en fruit:
Maar eigenlijk vooral te weinig groenten. Het is geweten dat de gemiddelde Belg veel minder groenten en fruit eet dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het kan dus echt geen kwaad om eens na te denken over wat we kunnen doen om meer groenten op ons bord te krijgen. Waarom eens niet die aardappelen of pasta vervangen door EEN TWEEDE PORTIE GROENTEN?
Spinazie en witloof, wortelen en spruitjes, sperzieboontjes en bloemkool. Of probeer eens iets als bloemkoolcouscous in plaats van aardappelen, pasta, rijst of gewone couscous.
2 Kies de juiste koolhydraten:
Koolhydraten zijn heus niet slecht voor je, maar je moet ze op de juiste manier proportioneren. Nog niet zo lang geleden kwam het ‘lowcarb’ dieet fel in opmars, maar echt een goed idee  is het weglaten van koolhydraten uit je voeding nu ook niet echt. Wel is het zo dat vooral als je wil afslanken het van belang is om de juiste koolhydraten te kiezen: Op deze link staat heel wat nuttige informatie hierover.
3 Vet is niet de vijand:
Weet je nog, de jaren tachtig? Toen men je diets maakte dat je geen echte boter moest eten want dat is slecht voor de cholesterol. Nee, je moest gaan voor margarine, of nog beter ‘minarine’ (Becel bijvoorbeeld).  Voor mager vlees, witte vis en halfvolle of nog beter magere melk.
Nee, je moet geen hompen boter in je pan gooien of je sausen rijkelijk overgieten met room. En ja, het is beter om te kiezen voor plantaardig dan dierlijk vet. Maar ons lichaam heeft vet nodig. Vetten zijn essentieel voor bijvoorbeeld de aanmaak van hersencellen (Omega 3).
Dus, voel je niet schuldig als je te kwistig met de fles olijfolie omspringt. Trouwens, extra virgine olijfolie is best wel gezond, zeker op een slaatje met veel rauwe groenten.
4 Vezels, vezels en nog eens vezels:
Nog iets waar veel voedingsdeskundigen zich zorgen over maken. We eten veel te weinig voedingsvezels!
Voedingsvezels dragen bij tot een goede spijsvertering en darmgezondheid. Met het regelmatig en voldoende innemen van voedingsvezels voorkom je darmkanker, een heel nare ziekte die helaas één van de meest voorkomende kankers is. Ook dragen ze bij tot een goede spijsvertering en verminderen ze het risico op hart en vaatziekten en diabetes type 2. Ook twee vaak voorkomende welvaartsziektes.

Ik ben geen voedingsexpert of diëtist. Ik ben gewoon iemand die vindt dat er veel te veel onjuiste informatie circuleert over gezonde voeding. En dit komt bovenop de massa’s advertenties voor ongezond (vr)eten waarmee we elke dag worden overspoeld.
Mensen zien door de bomen het bos niet meer en worden langs alle kanten misleid. Nee die ontbijtgranen uit het middelste schap in de supermarkt zijn NIET GEZOND! Ze zitten boordevol toegevoegde suikers die alle voedingswaarde van vezels en andere zaken gewoon teniet doen. De zogezegde gezondheidsvoordelen van ‘cornflakes’ zijn weinig meer dan een verzinsel in leven gehouden door de fabrikant zelf En zo zijn er nog meer voorbeelden van flagrante leugens en fabels die over voeding de ronde doen.
En de meeste van die leugens zijn gewoon VERZONNEN DOOR DEVOEDINGSINDUSTRIE!
Houdt dat altijd in gedachte als je overweegt om iets aan je voedingspatroon te doen.

Reacties