Pagina's

donderdag 14 juli 2022

De charme van de patat!

 


Dag lieve mensen.
Vandaag las ik... Een artikel in De Standaard dat mij enigszins wat droef stemde.
En mij raakte in mijn culinaire hart.
Want wat blijkt... WE ETEN GEEN GEKOOKTE AARDAPPELEN MEER!
Ja, echt. Zo stond het in dit artikel van De Standaard van 14 juli 2022.
In zekere zin is het logisch dat we niet meer dagelijks gekookte aardappelen eten. Er zijn meer dan ooit alternatieven beschikbaar. Rijst, pasta, quinoa, couscous, bulgur, Steeds meer belanden deze alternatieven voor de aardappel op het menu.  Daarboven komt dat er nog zoveel andere manieren zijn om aardappelen te serveren. Een kok waar ik ooit voor werkte vertelde me dat er in de Franse keuken meer dan vijfhonderd aardappelbereidingen bestaan. Als zou besluiten om elke dag een andere aardappelbereiding op tafel te zetten ben je zeker anderhalf jaar zeker van voldoende variatie. En variatie juich ik toe. Het is goed dat je voldoende varieert zowel wat bereidingen als wat ingrediënten betreft. Dat zal elke voedingsdeskundige u vertellen, en wie ben ik om die mensen tegen te spreken.

Maar toch is het jammer.
Aardappelen, patatten, piepers, êrpels, patoaters, Het is en blijft iets van ons. Je kan ze frituren (hmm frietjes), bakken, bereiden in de oven, puree van maken, of kroketten.
Maar het simpelste is toch gewoon die patatjes schillen, in gelijkmatige stukken snijden, koken en dan gewoon opdienen met een stuk vlees en wat groentjes en een sausje erbij.
Nogal wat voedingsdeskundigen gruwen bij de hierboven beschreven samenstelling van een bord. Maar geef toe, het is heeft toch iets.
De combinatie gekookte patatten, vlees en 'groensels'. Het is iets van ons. En het maakt niet uit of je er voor het opdienen wat peterselie over strooit. Of je de aardappelen die over zijn bakt. Of dat je er puree van maakt met flink veer boter, eieren, wat lauwe melk, zout peper en... Muskaatnoot (oder soll ich sagen MUSKATNUSS?)
Feit is, dat het bereiden van een goed aardappelgerecht tijd kost. En uit het artikel blijkt dat jonge mensen daar amper nog tijd voor willen maken.

Komaan mensen, wat is dat toch met jullie?

Laat mij één ding duidelijk stellen. Sta me toe om hier een statement te maken!
Voor goed eten MOET JE TIJD MAKEN!
Aardappelen schillen, wassen, in koud water doen en het geheel aan de kook brengen. Het duurt alles samen zo'n half uurtje tot zo'n drie kwartier. Afhankelijk van de hoeveelheid.
Als ge het niet kunt opbrengen om drie kwartier van je tijd op te offeren voor een goed aardappelgerecht. Ja sorry, maar dat is toch maar triestig hoor.
Het is triestig dat mensen amper nog de tijd hebben of de tijd nemen voor het bereiden van een goed en degelijk gerecht. En denken er goed aan te doen om snel-klaar gerechten als alternatief te zien.
Het is jammer dat dagelijkse activiteiten het de tijd nemen om een gezond en gevarieerd gerecht op tafel te zetten in de weg staan. 
Een goede maaltijd brengt mensen samen. Het is het ideale moment om de dag te bespreken en opinies en gevoelens met elkaar te delen. Het is het ultieme bindmiddel van elk gezin, van elk huishouden.
Als ge daar geen tijd meer voor kunt nemen. Dan is dat echt heel triestig.

Ik weet niet waarmee mensen vandaag de dag hun dagen vullen. Of het nu Netflixen is, of de hele dag op hun telefoon zitten te staren. Of van de ene afspraak naar de andere rennen. 
Feit is dat als je de tijd niet kan nemen om voor jezelf en je naasten een goede en deugdelijke maaltijd op tafel te zetten, je een te druk leven hebt om gezond te zijn. Of dat je je prioriteiten in het leven niet goed kent.
Een goede maaltijd verdient al uw aandacht en uw tijd. En nee, ge moet niet alle dagen aardappelen koken. En ik ga eerlijk zijn. Ik las als dagelijkse kok hier ten huize ook al eens een makkelijk dagje in. En dan is het goed dat er van die vlug-klaar oplossingen zijn die bovendien nog lekker zijn ook.
Maar het klaarmaken van een goede maaltijd, als het even kan met respect voor de traditie en met lokale ingrediënten. Dat is toch iets wat het waard is om er je tijd en moeite in te steken. Zelfs al doe je het maar één of twee keer per week.

De liefde voor het koken en voor het samen eten, het samen genieten van een maaltijd.
Daarvoor spring ik op de bres en dat is de reden waarom dit artikel mij inspireerde voor een nieuw blogartikel.
Want een goede maaltijd is één van die dingen die het leven de moeite waard maken.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten