Pagina's

maandag 25 september 2023

Vijftig tinten herfst.

 




Dag lieve mensen.
Het is sinds zaterdagochtend 23 september om 08u50 officieel herfst.
Zo hebben astronomen dat berekend. En volgens hun berekeningen zal het op 22 december 2023 om 04u27u officieel winter zijn.
Ach wetenschap, het is toch zo’n wonderlijk iets meneer.
Maar goed, het is dus HERFST!
Voor mij toch één van de mooiste seizoenen, op de zomer na.
De lente is ook mooi.
Ach weet je? Ik vind alle seizoenen mooi. En wat voor mij het meeste charme heeft is net het wisselen van die seizoenen. Hoe alles traag maar zeker veranderd, zeker voor wie er echt op let.
Een dagelijkse wandeling met de hondjes is voor mij al voldoende om te zien hoe anders het licht is, hoe de bladeren na het botten langzaam groeien, op zijn groenst zijn, hoe het groen valer wordt en de bladeren tenslotte verkleuren en afvallen.
Daar waar in de lente het frisgroene, het kleurige en het fleurige overheerst. Zijn het in de herfst de okertinten die de sfeer bepalen. Okertinten op grijs, grijs dat wordt omgezet in goud wanneer de wolken verdwijnen en de zon weer het rijk voor zich alleen heeft.
De herfst is de tijd waarin we terug onze jas van de kapstok halen en we onze korte broek terug inruilen voor een langer exemplaar, dit tot grote vreugde van de Knokse kakmadammen. De herfst is ook de tijd dat we een gezonde salade aanvullen met een handjevol noten (wist je dat noten heel goed zijn voor je hersenen? Eet je slim weet je wel) of plakjes gerookte eendenborst Dit ter voorbereiding van het wildseizoen dat komen gaat. Het is ook de tijd dat we de salades stillaan inruilen voor stevigere kost. Ovenschotels, stoofpotjes en vooral soepen maken weer de dienst uit. Geen herfst zonder lekkere pompoensoep.

Bohan, hier zal ik van 6 tot 13 oktober te vinden zijn.


Zoals eerder gezegd denken we bij de herfst aan wild en gevogelte. Aan wilde bessen, noten en andere bosvruchten. En aan paddenstoelen natuurlijk. Denk er echter aan dat je sommige paddenstoelen maar één keer kunt eten. Kijk uit voor je gaat plukken en vergeet vooral niet dat het plukken van paddenstoelen in het Vlaams Gewest verboden is, behalve op privé domein mits toestemming van de eigenaar. 
Maar wist je dat de herfst ook het beste tijd is voor heel vee lekkers uit de zee?
Zo begint het oesterseizoen al in september. En in oktober is onze grijze garnaal op zijn best en ook het goedkoopst. Ook vissen als tarbot en zeeduivel zijn op hun best in de herfst.
En als je toch aan de kust bent in de koudere herfstmaanden. Bestel dan eens een lekkere vissoep of garnaalsoep. Elk restaurant heeft zijn eigen recept en een goeie soep van Noordzeevis moet echt niet onderdoen voor de bouillabaisse hoor.
Maar ga vooral voor onze garnaaltjes, ze zijn zo lekker als je ze ongepeld koopt en zelf pelt. Schenk op voorhand een aperitiefje, bij voorkeur een zuur biertje zoals Rodenbach en dan pellen en peuzelen maar.
Je zou in de herfst eens een weekendje of weekje Ardennen kunnen boeken, zoals ik dat heb gedaan. Van 6 tot 13 oktober zal ik dan ook in deze prachtige regio te vinden zijn om er lange wandelingen te maken met mijn eeuwige liefde en onze kleine lieve hondjes. Ik zal dan ook een uitgebreid verslag uitbrengen op deze blog over al het moois dat we daar zeker zullen zien.
Maar waarom eens niet naar zee tijdens de herfst?
Het is er nog zo mooi dan?
Een stevige westenwind, schuim op de baren en laag overdrijvende wolken. Opstuivend zand en de zilte geur van jodium. Meer heb je niet nodig om na een lange strandwandeling ’s avonds gezond moe te zijn.
De duinen zijn in de herfst eveneens een bezoekje waard. Ook daar verandert er het één en ander. Overal zie je lijsterbessen en ander lekkers voor de vogels om reserves op te slaan en zo de winter door te komen. Konijnen en fazanten zie je er overal, zeker in de vroege morgen. En daarna genieten van een lekkere visschotel. Heerlijk toch


Nog iets wat ik altijd met de herfst associeer.
Wijn.
De herfst is het moment om goede wijntjes te kopen. In Frankrijk zijn de maanden september en oktober de maanden waarop supermarkten en slijterijen hun ‘foire de vins’ houden.
De druiven worden geoogst en de wijn die nu nog in de kelders ligt moet plaats maken voor de nieuwe oogst. Elke wijnkenner weet dat dit het moment is om zijn slag te slaan. Wie dicht bij de Franse grens woont rijdt naar de dichts bijgelegen Auchan of andere Franse grootgrutter om er koopjes te doen of zijn voorraad aan te vullen.
Oktober is niet voor niets de wijnmaand.
Niets beter dan een plankje met wildpaté, plakjes gerookte eendenborst, een heerlijke artisanale droge worst, wat gerookte ham en daar een goed glaasje rode wijn bij. En laat de lange avonden dan maar traag voorbijgaan.



Treur niet om de zomer die voorbij is, maar zie het mooie van de herfst.
Doe je windjak en je regenlaarzen aan en ga gewoon naar buiten, ook al regent het pijpenstelen.
Snuif de geur van gevallen bladeren op en zoek naar paddenstoelen. Het duurt echt niet lang eer je ze vindt. Ga het bos of het veld in, trek naar zee en zoek het strand op. Voel de regen in je gezicht en de wind in je haren. Laat je zeker niet afschrikken door koude of slecht weer. Je geniet nadien des te meer van de warme thuis en een goed bereide maaltijd als je een hele namiddag buiten bent geweest.
Het leven is gewoon te kort om de hele dag binnen te zitten. Al kan ik stiekem toch ook wel genieten van een dagje bankhangen.
Jaaa, toch wel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten