Pagina's

zaterdag 25 november 2023

De Donkerste dagen.

 



 


Dag lieve mensen.

Ze zijn er weer, de donkerste dagen van het jaar.
De weerman voorspelt koude temperaturen en in de Hoge Venen is de eerste sneeuw al gevallen.
De dagen zijn op hun kortst dat blijft zo duren tot 21 december. Dan verwachten wij de winterzonnewende. Vanaf die dag zullen de dagen weer langen worden.
Dit zijn de dagen waarop veel mensen niet kunnen wachten om de kerstboom al te zetten, ook al schrijft de traditie ons voor om daarmee te wachten tot na Sinterklaas. Helaas, ik woon samen met zo iemand die verzot is op de sfeer en gezelligheid die bij het kerstgebeuren hoort. En dan vooral een mooi versierde boom met veel lichtjes.
En die staat er dus nu al.

De Sint (en zijn Pieten), Kerstmis. De Kerstmarkten, de sfeervolle verlichting en een overvloed aan kerstliedjes op de radio. We zullen het weer moeten ondergaan tot minstens 26 december. Daarna volgen de Tijdloze 100 of Duizend Klassiekers en andere eeuwige hitlijsten. Voor mij de periode van het jaar waarin de muziek op de radio toch een beetje draaglijk is.
Vooral onderaan zo’n lijst hoor je nummers die je vaak al vele jaren al niet meer hoorde.
Ach, na al die melige kerstmuziek is het voor mij meer dan welkom.



Het meest contrasterende in deze tijd van het jaar is de overvloed die je overal ziet. Al die dure delicatessen en bijhorende alcoholrijke dranken die in de winkels breed staan uitgestald. En de hippe elektronica en smart-TV’s die staan te lonken. En aan de andere kant de bittere armoede die nog meer opvalt dan anders.
Je zal maar iemand zijn die moet krabben om rond te komen en je hebt een kind dat zo graag een mooi Sinterklaascadeau wil waarmee het kan uitpakken bij de vriendjes of vriendinnetjes.
Of iedereen nodigt je uit voor allerhande kerstcadeautjes maar je hebt geen geld voor een cadeau.
Of op den duur nodigt niemand je nog uit en breng je die eindejaardagen alleen thuis met een sober diepvriesmaaltijd zappend van de ene pretzender naar de andere.
Ik kan me heel goed voorstellen dat op zo’n dagen bij mensen de stoppen doorslaan en ze dan domme dingen doen. Dat ze overmatig gaan drinken om alles om zich heen te vergeten.
Dat ze zich trakteren op zo’n dure fles whisky en dan uren later kotsend boven de WC hangen met hun hoofd vol duistere gedachten.

Deze grijze donkere dagen werken op zichzelf al op het gemoed van de mensen. Ze zijn neerslachtig, de avonden duren langer dan anders en dat maakt dat ze meer gaan piekeren.
Het is op deze dagen dat je wat vaker contact zou moeten opnemen met familie of vrienden waarvan je weet dat ze alleenstaand zijn of pas iemand verloren hebben.
Aandacht voor de ander, voor de eenzame en rouwende zijn mooie HUMANISTISCHE waarden die we in ere moeten houden.
Er zijn natuurlijk acties als ‘De Warmste Week’ en daar is niets mis mee. Ook al vind ik het bij momenten een zwaar geforceerde bedoening. Maar echte warmte geef je aan mensen uit je directe omgeving.



Maar donkere avonden kunnen ook gezellig zijn en je hoeft heus niet te wachten tot kerst of oudejaarsavond om eens lekker te koken voor je partner of familie.
Het is nu het ideale moment voor een lekkere rustieke stoofschotel, een heerlijk zondags stukje roast beef (rosbief zoals ze hier zouden zeggen), traag gegaard in de oven met kroketjes en winterse groenten zoals witloof of hmmmmmm… Spruitjes.
Of maak eens een heerlijke pot warme chocomelk. Met echte zwarte chocolade die je laat smelten en opwarmende melk, en daar dan een paar scheppen suiker bij. De liefhebbers kunnen er een flinke scheut rum bij doen. Afwerken met een toef slagroom (en dan het liefst van al zelf opgeklopte) maakt het helemaal af.
En waarom eens niet de TV, computer en smartphone uitzetten en eens wat gezelschapspelletjes uit de kast halen?
Een avondje Scrabble, Yahtzee, Mens-Erger-Je-Niet, Vier Op Een Rij, Monopoly of Stratego kan eens zo leuk zijn.
Of waarom eens niet gezellig wat kaarten?

En trek overdag als je een vrij moment hebt toch eens die wandelschoenen aan voor een heerlijke wandeltocht. Snuif die vrieslucht op, voel de koude tot in de toppen van je tenen en zoek bos, strand of duinen op. De zon breekt door, tijd om wat schaarse vitamine D op te nemen, een mens heeft daar zo hard behoefte aan, nu meer dan ooit.
En na zo’n heerlijke wandeling, zeker met de hondjes erbij die dan vrolijk rondhuppelen. Is het nog zo heerlijk thuiskomen en een kom warme chocomelk of soep te drinken. Want dat was ik nog vergeten.
Wintertijd is SOEPTIJD!

1 opmerking:

  1. Zoals altijd 'een waarheid als een koe' en weer heel mooi beschreven!

    BeantwoordenVerwijderen