Pagina's

zaterdag 30 december 2023

Nog eentje voor het afsluiten.

 



Dag lieve mensen.
Het jaar zit er weer op.
Gelukkig een jaar zonder zware gezondheidsproblemen, al was het vooral de eerste maanden herstellen van mijn zware trombose eind november 2022.
Maar er waren andere zaken onze aandacht opeisten. Mijn lieve schat haar vader overleed afgelopen jaar en zoiets brengt helaas ook de nodige zorgen met zich mee boven het verdriet en de rouw.
Maar er waren ook mooie momenten, zoals onze heerlijke vakantie in Bohan. Wat een zalig dorpje is dat toch. Ik ben hoe langer hoe meer verliefd op die streek. De natuur, de kleine dorpjes, de gastronomie, het bier, het rustige leven.
Dan werden de dagen donkerder en dan weet je dat die ene tijd er weer aankomt.
Die ene tijd van flikkerende lichtjes, dure cadeaus en welgemeende kerst en nieuwjaarswensen.



Die tijd is nu aangebroken.
We kijken reikhalzend uit naar 2024, en wees eerlijk.
Toch ook een beetje naar de zomer.
Naar meer licht, langere dagen, kortere nachten, een warme zon op onze huid en de geur van bloemen en bottende bomen.
Meer energie, goesting krijgen om uit uw zetel te komen en meer te gaan bewegen;
MEER BEWEGEN!
Dat zouden we eigenlijk beter gaan doen.
Ja, u die dit leest. Jij ook.
Want bewegen is niet alleen goed voor je lichaam en je algemene fysieke conditie. Het verlaagt niet alleen je gewicht en zorgt er niet alleen voor dat je minder vatbaar bent voor allerlei welvaartziektes.
Maar wist je dat… MEER BEWEGEN OOK EEN GOEDE INVLOED HEEFT OP JE HERSENEN?
En laat dat voor mij iets zijn wat toch mij aandacht trekt.
Onze hersenen, het is een deel van ons lichaam dat we verwaarlozen.
Door ons zittende leven, onze vet en suikerrijke voeding en onze neiging om alweer voor de TV te gaan hangen of doelloos op onze smartphone te scrollen. Te bingewatchen en naar die ene serie te kijken die je volgens je collega’s MOET GEZIEN HEBBEN.
Door al die dingen hebben onze hersenen zwaar te leiden.
Als je je hersenen te weinig gebruikt dan gaan er functies verloren, of zoals ze het in het Engels zeggen: If you don’t use it, you loose it.
En we leven in een maatschappij waarin we het vooral van onze hersenen moeten hebben.












Je begint vergeetachtig te worden, moet dingen opschrijven omdat je ze anders rats vergeet.
Hoe ga je dat tegen?
Door denkspelletjes te spelen, kruiswoordraadsels en andere puzzels in te vullen of door meer te gaan lezen.
Goed, heel goed.
MAAR NIET GOED GENOEG!
Wat je echt moet doen om degeneratie van je hersenen tegen te gaan en zaken als Alzheimer of andere vormen van dementie te voorkomen is BEWEGEN!
Minstens een half uur per week of twee keer per week een kwartier.
Bewegen stimuleert de aanmaak van nieuwe neuronen en deze zorgen ervoor dat er verbindingen gemaakt worden in je hersenen, zodat je dingen blijft onthouden en je blijft bijleren.
Daardoor ga je beter onthouden en wordt je minder vergeetachtig. Je bent alerter en meer bij de pinken.
Ik ga het daar zeker over hebben, want als Humanist vind ik gezondheid belangrijk en dan niet in het minst de gezondheid van je hersenen. Want hoe gezonder je hersenen, hoe meer je in staat bent om rationeel na te denken en minder vatbaar te zijn voor prikkels, emoties en impulsen die ervoor zorgen dat je minder oor hebt voor argumenten en je je laat leiden door valse profeten, populisten en andere lui die op het gevoel en het gemoed spelen en je zo minder rationeel maken.
In die er ook in het dagelijkse leven de oorzaak van zijn dat je minder goede beslissingen gaat nemen.

Nu meer dan ooit is het belangrijk dat we met zijn allen wat rationeler gaan denken. Want met de verkiezingen die voor de deur staan, zullen we weer overladen worden met nepnieuws, compleet foute berichtgeving, op emotie gerichte artikelen die erop gericht zijn om vooral veel deining en controverse op te wekken. Wat in het voordeel speelt van populisten en radicalen van zowel linkse als rechtse slag.

Wees op je hoede en zorg dat je niet overspoeld wordt door een overvloed aan informatie en nieuwsberichten die je niets bijbrengen behalve opgeklopte emoties, schuldgevoelens of woede.
Weet dat we ook op geopolitiek vlak voor een zeer roerig jaar staan.
Ook hier zullen lieden die hun neus optrekken voor democratie, mensenrechten en humanisme proberen hun gram te halen en je proberen te winnen voor hun zaak. Ze beschuldigen onze leiders van al het kwade en beweren dat ons systeem corrupt is. Maar ze dwepen wel met autoritaire leiders die complete lak hebben aan mensenrechten en dat dag in dag uit bewijzen.
Ook hier ga ik komend jaar dieper op in gaan, want het lijkt me echt wel nuttig om de huidige toestand van de wereld echt goed op te volgen en hierin best andere bronnen te raadplegen dan alleen onze eigen media.
Tip: Als goede Belg begrijp je op z’n minst twee of drie vreemde talen, doe daar je voordeel mee. De websites van BBC, CNN, The Guardian,  Le Monde, DieZeit en andere internationale media zijn zeer interessant en leerrijk. Ze gaan zeer diep en volgen elke situatie tot op de voet.

Dit zal zo een beetje hetgeen zijn waar ik mij de komende jaar in ga proberen te verdiepen. En op tijd en stond met jullie delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten