Pagina's

zondag 9 februari 2020

Wat een week: Windmakers.



Ja beste bloglezer.
Het was me weer het weekje wel.
Terwijl ik dit hier schrijf hoor ik orkaan Ciara tegen de ruiten rammelen en is er buiten geen mens op straat op deze compleet uitgewaaide en uitgeregende zondagavond.
Uiteraard is het verstandig om het weer op de voet te volgen, zeker als je vannacht of morgenvroeg de baan op moet. Want het is nog niet gedaan hoor.
Mamzel Ciara zal nog zeker tot morgenvoormiddag rustig verder razen en blazen aldus het KMI.
Maar hoe interessant hun website ook is, er zijn heel wat interessante real time websites waar je de weersomstandigheden in uw achtertuin en ver daarbuiten op de voet kan volgen.
Hoe hoog gaan de golven op zee? Ligt er sneeuw in mijn favoriete skioord? Hoe koud is het nu in Siberië?
Op Ventusky krijg je de actuele weerstoestand wereldwijd in één oogopslag te zien.
En ja, ik vind zo'n dingen eigenlijk wel interessant ja.
Voor wie het meer in detail wil zien, met veel data en veel grafiekjes is er Noodweer Benelux.
Tip: Ook hun Facebook pagina is de moeite waard om te volgen (is eens wat anders dan kattenfilmpjes, nietszeggende persoonlijkheidsquizjes of andere compleet afstompende ongein.

Ok, ik ben mij nu een klein beetje aan het vergalopperen en ik zou hierin beter wat nederiger zijn. Want ik verlies mezelf ook veel te vaak in het oeverloze 'scrollen om te scrollen', een beetje het nieuwe 'zappen om te zappen' en ja zo heb ik al veel tijd verloren.
Tijd die ik veel nuttiger had kunnen invullen.
En eerlijk gezegd, de meeste dingen die ik al scrollend tegenkom zijn mijn aandacht toch echt niet waard.
En dan spreek ik hier voor mezelf. Ik ga een ander zijn rekening niet maken, maar ik heb het er soms echt mee gehad om steeds weer en zelfs meermaals per dag diezelfde zaken te zien passeren.
En dan heb ik niet niet zozeer over de al dan niet flauwe grapjes waarvan ik denk: "Heel leuk, maar ik heb deze nu toch al een keertje teveel zien passeren, sorry."
Maar - wat veel erger is - de vaak compleet foutieve en zelfs misleidende informatie
Of zelfs desinformatie!
De opruiende commentaren die de grenzen van het fatsoen beetje bij beetje verleggen. Ik ben pro vrije meningsuiting maar je mening vrij uiten wil niet zeggen dat je andere mensen moet gaan pesten, vernederen of zelfs ontmenselijken.

Maar goed, die misleidende informatie dus.
Zo is er bijvoorbeeld dit artikel op HLN.be.
In dit artikel gaat het specifiek over het - ook de afgelopen week alweer - veelbesproken Coronavirus.
Maar het is een heel mooi voorbeeld voor dat ene iets wat mij al veel langer heel veel zorgen maakt.
De constante stroom van nepnieuws/fake-news, complottheorieën en op niets slaande non-informatie die zich als een lopend vuurtje verspreid... Niet zelden door mensen die gewoon NIET NADENKEN!!!
Heel veel berichten die ik op Facebook zie passeren, niet zelden via zogenaamde 'gesponsorde berichten', maar ook gedeeld door vrienden die dit hebben doorgekregen van vrienden van vrienden van vrienden die dit hebben gedeeld van pagina's waar je al van ver kan zien... Hier heeft men de bedoeling om te desinformeren en zelfs om mensen tegen elkaar op te zetten.
Mainstream media doen nu hard hun best om tegengewicht te bieden met zogenaamde factcheck artikelen waarbij men haarfijn uitlegt hoe het echt zit.
Maar ik hoor mensen nu al denken: "Jamoja, die mainstream media doen zelf aan desinformatie en houden dingen achter, vaak op bevel van die zakkenvullers van politici."Oh ja?
Is dat zo?
Vraagje?
Wie ben je bereid om eerder te geloven?
Mensen die na jaren studeren en al evenveel jaren onderzoek naar iets voeren en dingen tot op de bodem uitspitten. Vaak met bloed zweet en tranen?
Of de eerste de beste neuzelaar die een Youtube filmpje in elkaar steekt waarin hij het eens allemaal gaat zeggen.
Die met veel flashy gedoe de gevestigde orde en de mainstream media gaat ontmaskeren als een grote bende frauduleuze en boosaardige bende die ons wil omvolken en onze eigendommen en ons geld willen aanpakken? En dit zwaaiend met dubieuze informatie afkomstig van websites die bulken van de pseudowetenschappelijke nonsens en compleet van de pot gerukte theorieën die je als je een beetje intellectuele bagage en eventueel wat kennis van statistiek en zo kan doorprikken.
Nou, ik weet het wel hoor.
Als ik op groepen en fora of gewoon op de fanpagina's, fora en andere ontmoetingsplaatsen op sociale media rondstruin en de commentaren zoal lees dan moet het hier toch verdomd triestig leven zijn.
Gebukt onder een dictatuur van linkse graaiers die ons uitzuigen, de vrije mening inperken, ons aan allerlei regeltjes en een rigide politieke correctheid onderwerpen en door de grenzen open te gooien allerlei tuig van de richel op ons weerloze burgers loslaten.



Mensen... Denk eens na!!!!
We leven hier in West-Europa.
West-Europese landen zijn de beste landen om in te leven.
Dat zeg ik niet.
Dat zeggen economen, sociologen, criminologen, geneeskundigen, psychologen, geschiedkundigen en vele andere mensen die elk op hun terrein bezig zijn met het bestuderen onze gezondheid, onze welvaart en het welzijn in het algemeen en die naar antwoorden zoeken om deze te verbeteren.
En hun bevindingen die kan je zeer gemakkelijk raadplegen.
Een paar sites die ik iedereen kan aanraden om regelmatig eens te raadplegen.
-Our world in data: Dit is een zeer informatieve site waar je statistieken en data kan raadplegen over... ZOWAT ALLES!
Voedingsprijzen overal ter wereld, kindersterfte, internetgebruik, alcoholconsumptie, armoede, alfabetisering.... Noem maar op, je vindt het er wel.
Het is een initiatief van researchers en wetenschappers verbonden aan de universiteit van Oxford.
-World o meter: In één oogopslag alle relevante data van het aantal geboortes en sterfgevallen dit jaar en vandaag. Het aantal verzonden e-mails, het aantal gerookte sigaretten, hoeveel olie er nog beschikbaar is (nog goed voor ongeveer 43 jaar, enzovoort, enzovoort.
-De Hoax Wijzer: Het is een fenomeen dat zo oud is als het internet zelf en eigenlijk nog ouder.
Iedereen heeft ooit wel zo'n verhaaltje gehoord over hetgeen een familielid, buur of ex-collega van een familielid, buur of ex-collega van de verteller is overkomen en dat zo van de pot gerukt is dat je ergens in je achterhoofd al denkt van 'nee... Dat kan niet!'
Ge kent dat wel, die verhalen over van op reis meegebrachte kamerplanten die vol spinnen bleken te zitten of dat lieve hondje uit Spanje dat eigenlijk een kwaadaardige gemuteerde rat was.
Dat zijn 'urban-legends'.
Die zijn niet zo heel schadelijk, leuk om eens te vertellen aan de toog dat wel.
Maar als zo'n 'broodje-aap verhaal' een eigen leven gaat leiden en de aanleiding gaat vormen voor paniek of psychose, tja. Dan wordt het wel minder leuk.
Nog zo'n oeroud fenomeen dat een hoge vlucht nam dankzij het internet zijn de kettingbrieven.
Die je moet doorsturen of je bent samen met je nageslacht voor eeuwig en drie dagen vervloekt of er zullen je de ergste ongelukken overkomen.
Varianten hiervan zijn: "stuur deze mail naar zoveel mogelijk vrienden of deel deze pagina zoveel mogelijk en Bill Gates zal een hele smak geld geven om de peperdure therapie te betalen die kleine lieve Emily of Britanny van kanker kan genezen."
Dat soort dingen dus.
Of van die berichten die je onrustig of boos maken.
Over crimineel gedrag van allochtonen (wat er zeker is, dat ga ik dus hoegenaamd niet ontkennen), over gefoefel met kindergeld of uitkeringen die dan worden verzonden in naam van één of andere ambtenaar die vindt dat het zijn plicht is om de 'omerta' te doorbreken.
En die massaal gedeeld worden op sociale media.
En al even massaal worden gelooft zonder dat men eens aan bron of factcheking gaat doen.
Op De Hoax Wijze vindt je heel veel van deze zaken terug en worden ze stuk voor stuk weerlegd.
Ook kan je even checken of die site waar dat artikel op staat dat je FB vriend vraagt om te delen een hoax of conspiracy site is of niet.

Waarom ik die links hier post?
Ik ben de constante stroom van complete desinformatie kotsbeu.
Ook de rabiate anti-wetenschappelijke ondertoon ervan.
Dat mensen wantrouwig zijn jegens de politiek, de media, het gerecht of het bedrijfsleven is in zekere zin te verstaan.
Niet zelden vindt je in deze gelederen van onze samenleving lieden die hun eigenbelang primeren op het algemene belang en dit op een zodanige wijze dat het algemene belang er amper wordt gediend.
Maar de wetenschap...
Wel mensen.
De wetenschap is wat ze is.
En dat geldt vooral voor de exacte wetenschap.
Exacte wetenschap gaat over exacte feiten.
Wiskunde, natuurkunde, scheikunde fysica.
Dat gaat over zaken die zeer makkelijk aantoonbaar en meetbaar zijn.
1+1=2 en dat zal het altijd blijven.
Wetenschap gaat over het zoeken naar feiten en waarheid en dit gebruik makend van zo efficiënt mogelijke instrumenten en graadmeters.
Maar wetenschap wordt bedreven door mensen.
Mensen zijn feilbaar.
Mensen laten zich helaas te dikwijls leiden door hun gevoelens, hun verlangens en door dingen die soms niks te maken hebben met het zuiver beoefenen van de wetenschap.
Sommigen doen dat bewust en belazeren de boel door middel van fraude en vervalste of gemanipuleerde onderzoeken.
Anderen doen het onbewust.
Iets te veel wishfull thinking, iets onbewust overslaan met een bepaald gewenst resultaat in gedachte.
Iets te veel geldingsdrang.
Niets menselijk is een wetenschapper vreemd.
Maar spreek me niet van de boude beweringen als zou de farmaceutische industrie er net alles aan doen om mensen bewust zo lang mogelijk ziek te houden omdat er 'aan gezonde mensen niets te verdienen valt'.
Dergelijke beweringen gaan voorbij aan het feit dat wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen of behandelingsmethodes heel veel geld kost.
Dat men dergelijke zaken beweerd over personen of bedrijven binnen de farmaceutische industrie tot daar.
Maar doen alsof elkeen die in deze sector werkzaam is of bezig is met wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen of behandelingsmethoden vooral uit is op snel en massaal geldgewin is gewoon intellectueel oneerlijk.
Het hardnekkig blijven verspreiden van onzin over vaccins die autisme veroorzaken hebben al meer dan genoeg schade aangericht.

We mogen verdomme blij zijn dat er mensen zijn die hun tijd willen steken in jarenlange studies en onderzoeken naar zaken die ons leven beter maken.
Die het intelligentie en denkvermogen hebben om carrière te maken als arts, advocaat of bedrijfsleider, maar kiezen voor een zeer onzeker bestaan als onderzoeker of als archeoloog of als medewerker in een wetenschappelijk project dat het moet hebben van allerlei fondsen en giften en waarvan men nog niet weet wat de uitkomsten zullen zijn.
Misschien is het pionierswerk.
Maar evengoed doen deze mensen zwaar financieel verlies.
Sorry dat ik deze mensen veel en veel hoger inschat dan de wannabe expert die tussen het lurken aan zijn koffie door even een boude mening komt spuien, totaal niet gehinderd door enige kennis van zaken.
De titel van deze blog is 'Wat een week: Windmakers'.
Wel dat is wat zo'n mensen zijn.

Windmakers!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten