Pagina's

zaterdag 2 januari 2021

Goede voornemens voor 2021.




Dag lieve mensen.
Sta me toe om voor alles, een zeer gelukkig, voorspoedig en vooral...

Gezond 2021 Toe te wensen!!!

Dit gezegd zijnde.
Dat verdomde kutjaar is eindelijk voltooid verleden tijd.
Nu nog dat ellendige virus klein krijgen.
En onze vrijheden terugwinnen.
Reikhalzend kijk ik uit naar een zomer met overvolle terrasjes, heerlijke ontmoetingen, opgeluchte gezichten zonder mondmasker en een onbezorgd genieten zoals we dat tot maart vorig jaar deden.
Nee ik geloof geen bal van die doemberichten die je op sociale media leest.
Je bent ze vast ook al tegen gekomen.
"Hier zit een plan achter. Ze gaan dat coronagedoe tot in het oneindige rekken met derde en vierde golf en mutaties. Ze willen een 'nieuwe wereldorde' creëren, een soort 'Brave New World' waar geen plaats is voor zelfstandige ondernemers en onafhankelijke mensen. 
Alleen werken zal nog toegestaan worden, elke vorm van amusement of vertier zal in de ban geslagen worden en iedereen verplicht in zijn kot!"
Komaan mensen, geloven jullie dat echt?
Ik wil maar zeggen.
Laat je kop niet zot maken door doemdenkers en conspiracy nutters.
Ik merk in de commentaren van mensen die deze dingen geloven een ondertoon van wantrouwen tegen alles wat enige vorm van autoriteit is.
Dat mensen de overheid wantrouwen is nog te begrijpen. De overheid - zeker in ons land - communiceert blinkt te vaak uit in besluiteloosheid, desinteresse, politiek eigenbelang en slechte communicatie met de burger. Dat mensen de overheid gaan wantrouwen en dat uiten in populistisch of extremistisch stemgedrag heeft de overheid dan ook aan zichzelf te danken.
Maar mensen wantrouwen ook wetenschappers, artsen, farmaceutische bedrijven en instituten die deze zaken willen verenigingen en coördineren zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de VN en de Europese Unie.
Ok, deze organisaties en dan vooral de EU is in hetzelfde bed ziek als de overheid, vooral dan de besluiteloosheid en het politieke eigenbelang.
Maar als je kijkt naar de globale uitdagingen waar wij mensen als soort voor staan en die ons zelfs in ons voorbestaan bedreigen.
Dan is het duidelijk dat wij deze organisaties... NOG HEEL HARD NODIG ZULLEN HEBBEN!



Er is in de eerste plaats de Global Warming.
De opwarming van het klimaat.
En die is echt.
Geloof me.
En het is de uitdaging der uitdagingen om deze onder controle te krijgen maar misschien nog meer om de gevolgen ervan op te vangen.
Dat kunnen landen niet alleen, zelfs grote landen als de VS of China niet.
Alle andere uitdagingen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg van die klimaatopwarming.
De teloorgang van het ecosysteem, het uitsterven van alsmaar meer dier en plantensoorten, zelfs de dreiging van nieuwe pandemieën waarbij corona wel eens zou kunnen verbleken tot een 'kwaaltje'.
Onder de permafrost oftewel de permanent bevroren grondlaag in Siberië en andere gebieden boven de poolcirkel zitten er niet alleen resten van voorhistorische dieren, maar ook virussen die ouder zijn dan de mens zelf en die bij het ontdooien van die bevroren grondlaag - wat nu al aan het gebeuren is - zich wel eens kunnen verspreiden en mens en dier een hele hoop narigheid kunnen bezorgen.
Vergeet niet: een virus sterft niet, ook niet als je het bevriest, het is dan gewoon niet meer actief maar wordt actief als de temperatuur stijgt. Virussen worden in labo's in diepgevroren toestand bewaard.
Een virus is geen levend organisme maar bestaat uit RNA en andere structuren. Een virus kan zich alleen voortplanten als het een cel van een mens of dier kaapt en deze dan beveelt om zich voort te planten met het virus erin.
Ik wil maar zeggen, ik ben meer geneigd om deze dreigingen ernstig te nemen dan deze die complotdenkers over het internet verspreiden.




Dit is voor mij al één goed voornemen dat ik ga maken.
Meer aandacht besteden wat ernstige journalisten, wetenschappers en instituten als WHO publiceren in plaats van mijn tijd te verdoen aan het doorwroeten van commentaren en links gedeeld door lui die wat achterdochtig gaan doen omdat ze bang zijn om een klein beetje persoonlijke vrijheid in te leveren ten voordele van het welzijn van ons allen.
Ik heb mij het afgelopen jaar op geen enkel moment in mijn vrijheid beperkt gevoeld.
Voor mij is het dragen van een mondmasker - ook al ben ik daar niet altijd blij mee - het alleen gaan winkelen en het respecteren van de anderhalve meter afstand een must. En dit omdat ik wil vermijden dat andere mensen ziek worden door mijn gedrag.
Sinds het afgelopen jaar ben ik gaan beseffen dat er meer is dan mijn lusten en verlangens.
Dat het niet gaat om mij.
De volgende vijf woorden heb ik tot de mijne gemaakt en dat zal in 2021 niet anders zijn.
HET GAAT NIET OM U!

Ik neem me voor om niet altijd alles vanuit een individualistische invalshoek te bekijken.
Mensen denken te vaak aan hun eigen gemak en comfort, en steigeren bij het idee om daar een klein beetje van af te moeten staan.
Dit is egoïsme en daar moeten we echt van af.
Je kan preken tot je purper ziet op sociale media tegenover al die roepers die ageren tegen de coronamaatregelen of tegen het invoeren van LEZ zones of circulatieplannen. 
Het concept van 'elk in zijn eigen autootje' is gewoon achterhaalt.
Je kan niet blijven akkers en weiden platwalsen, bossen rooien en mensen onteigenen voor het aanleggen van nieuwe wegen met de bedoeling om elk individu in zijn eigen 'ijzeren harnas' vlot en filevrij van zijn huis naar werk, familiebezoek of vakantieoord te laten rijden.
Ik heb niet de invloed om daar noch op lokaal, provinciaal, nationaal of globaal iets aan te veranderen.
Maar dat wil niet zeggen dat ik helemaal niets kan doen.
Ook dit een bedenking die ik maakte het afgelopen jaar.
Je hoorde de mensen zo vaak zeggen van 'ik hou mij aan de maatregelen, maar wat verderop in de straat blijven ze maar mensen ontvangen', of 'ik moet mijn zaak sluiten maar intussen zitten de vliegtuigen propvol en blijven die studenten maar feesten'.
Ja dat is waar.
Je wordt elke dag geconfronteerd met lui die vinden dat ze geen mondmasker moeten dragen of die maar niet snappen hoe je dat onding correct draagt.
En mensen blijven maar drukke plaatsen opzoeken en het kuddedier uithangen.
Je kan je daar groen en blauw aan ergeren, maar dat helpt niet.
Het zorgt alleen maar voor een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en slapeloze nachten.
Ik doe het anders.
Dat wordt mijn derde voornemen
Ik vraag me wat vaker af...
WAT KAN IK DOEN?




Er is zoveel dat we zelf kunnen doen.
Er zijn zovele dingen die we kunnen doen om van deze wereld een vriendelijker, leefbaarder en mooiere plaats te maken.
Ja echt wel.
Zelfs al moet het tegen beter weten in.
Hoe minder autokilometers je maakt, hoe minder CO2.
Hoe vaker je vlees van het menu schrapt hoe minder dierenleed.
Hoe positiever je taalgebruik zowel in de echte wereld als op sociale media, hoe minder conflict en tweedracht (ja ik beken, aan deze is er bij mij nog veel werk).



Dit gezegd zijnde is bovenstaande hetgeen wat nog meer dan afgelopen jaar/jaren het geval was de boventoon zal zijn van deze blog.
Ik ben ervan overtuigt dat deze wereld nood heeft aan oprechte en bemoedigende woorden.
Aan schoonheid en aan inspiratie.
Maar ook aan mooie verhalen.
En ik ga dit jaar dan ook heel wat verhalen vol moed doortastendheid, vastberadenheid, integriteit en volharding posten.
Maar ook de boeken die ik dit jaar (nog een goed voornemen) en voordien heb gelezen zal ik bespreken. Want het boek is en blijft een baken van wijsheid, schoonheid en inspiratie, ook in deze tijden van Netflix en bingewatchen.
Ook de natuur zal ik het komende jaar uitvoerig in beeld brengen en ik kijk nu al uit naar het voorjaar met zijn ontluikende natuur, bloesem en bloemenpracht.
En naar de zomer natuurlijk.
En ik hoop zo vurig op een ZOMER ZONDER CORONA!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten