Pagina's

woensdag 2 februari 2022

Weg met die kilo's.

 


Dag lieve mensen.
Een nieuwe dag een nieuw blogartikel.
Ik heb u beloofd dat ik jullie op de hoogte zou houden over mijn poging om wat gewicht te verliezen.
Huidig gewicht: 87,4 kg. 
Paar honderd gram eraf sinds mijn vorige blogbericht, maar ik moet u bekennen dat ik tussenin ook wat bijkwam. Soms kan dat toch zo serieus schommelen hé.
Het is ook een hele opgave om mensen ervan te overtuigen dat je het echt wel meent. "Moet je echt geen cola hebben? Of een stuk taart of wat da niet?
Nee!
De afgelopen maand zijn er (ik hou dat tegenwoordig ook bij) elf dagen geweest dat ik iets van alcohol dronk. Dat wil dus zeggen dat er twintig dagen waren waarop ik helemaal niets dronk. 
Als goed begin kan dat tellen, maar dat kan beter.
En het zal ook weer een opgave zijn om mensen duidelijk te maken dat ik liever iets niet alcoholisch wens te drinken. 

Afgelopen dagen kwam de weduwe van schrijver Pieter Aspe in het nieuws die een lezing gaat geven over de gevaren van alcohol. Uiteraard komt dit bericht aan het begin van de alom gekende campagne 'Tournee Minerale'. 
Blijkbaar dronk de gekende auteur van steengoede misdaadromans meer dan goed voor hem was. 
Nee hij was geen triestige dronkaard die ergens aan een hoek van de toog zat, of een halve marginaal die om de vijf voet werd tegengehouden met de politie met een stuk in zijn frak. Nee hij was iemand die altijd een gelegenheid vond om een goed glas te drinken. En dan nog een, en nog een.
Zelfs wanneer hij gezondheidsproblemen kreeg die te linken waren aan zijn alcoholgebruik bleef hij nog één Omer drinken. De dood van Pieter Aspe was een schoolvoorbeeld van wat men een 'vroegtijdig overlijden' noemt. Zonder alcohol zou hij waarschijnlijk een mooie gezegende leeftijd hebben gehaald. 
Toen ik dit las dacht ik aan andere bekende mensen wiens vroegtijdige overlijden had kunnen worden voorkomen als ze gezonder hadden geleefd.
Denk aan voormalig Eerste Minister Jean-Luc Dehaene. Iedereen kende hem als de gezellige dikkerd. De bon-vivant die eveneens genoot van een goed streekbiertje of een copieuze maaltijd, al dan niet klaargemaakt door zijn echtgenote Celie. 
En wie kent er Michel Daerden nog? De jolige Politicus uit Luik die van tijd tot tijd in zichtbare dronkenschap op TV verscheen. 'Witboek! Zwartboek!' Weet je nog? Ondanks de ergernis die hij opwekte en de schande die vooral de oppositiepartijen spraken over zijn optreden terwijl er net zo'n belangrijke kwestie te bespreken was (onze pensioenen), werd er toch vrolijk mee gelachen met die zatte joligaard. Op sociale media konden mensen hun lol niet op en de 'memes' waren dan ook niet van de lucht.

Alcohol wordt geassocieerd met gezelligheid en we vinden zatte mensen plezant. Maar zatte mensen kunnen ook enorm agressief zijn. Politiemensen, ambulanciers, mensen op de dienst spoedgevallen, taxichauffeurs en anderen die in de nachtelijke uren veel met mensen in contact komen weten er alles van. Ze veroorzaken ook heel veel ellende, niet alleen aan anderen met hun lompe onbehouwen zattemansgedrag. Maar ook bij zichzelf. Ze verwoesten hun huwelijk of relatie, spelen hun job kwijt, hun vrienden haken af vanwege hun asociale gedrag en op het einde staan ze helemaal alleen. Maar ook de zogenaamde matige drinker doet zichzelf tekort door regelmatig of zelfs dagelijks alcohol te drinken.
Een gezellige avond met vrienden met veel bier, een dagelijks aperitiefje of 's avonds met een glaasje wijn voor de TV. Ja het is gezellig en je vergeet heel even je zorgen.
Maar je betaalt voor die gezelligheid wel een hoge prijs.
Face it: Alcohol heeft geen enkele voedingswaarde. Zelfs de zogezegde gezondheidsvoordelen van rode wijn welks volgens onderzoekers goed zou zijn voor hart en bloedvaten wordt geniet gedaan door het risico dat je loopt op het krijgen van meerdere kankers bij het nuttigen van zelfs matige hoeveelheden alcohol. Gezondheidsinstanties raden zelfs het zogezegde 'matige alcoholgebruik' af. En dat wil toch wel wat zeggen.

Ja lieve mensen, ik hoor het jullie al zeggen: "Mogen wij dan niets meer?"
En ik geef toe dat ik dat mezelf ook al heb afgevraagd.
Maar toen ik enkele jaren terug meer dan negentig kilo begon te wegen en ik merkte dat mijn conditie niet meer dat was wat het ooit is geweest ben ik beginnen nadenken over die dingen.
En ook goede raad van mensen die het goed met mij menen deed mij van mening veranderen. Ik was ook zo iemand die graag pintjes dronk. Toen k nog single was zelfs veel pintjes. Eéntje na het werk en daarna nog eens ergens iets gaan drinken en vaak had ik thuis nog wat flesjes in de frigo liggen. En dan werd ik de volgende dag wakker met lichte hoofdpijn en een droge mond. 
Toen leerde ik mijn lieve Christiane kennen en gingen we samenwonen en ja dan was zij de eerste die mij erover aansprak: "Ge gaat toch geen alcolieker worden zeker?"
Ze had gelijk.
Toen ben ik stelselmatig toch minder gaan drinken, doch een aperitiefje voor het eten, soms gewoon samen. Een glaasje bier of wijn voor de TV. 
En als ik ergens een mening las op Facebook over alcohol en hoe gevaarlijk het is dan was mijn idee ook van 'ja pak de mensen alles wat gezellig is maar af ja, straks mogen we alleen nog werken en belastingen betalen'. 
Maar beetje bij beetje ben ik mij gaan afvragen: "Kan ik nog zonder alcohol?"
Ik ben daar echt mijn hoofd over gaan breken en ook over mijn toenemende gewicht en zo.
Ik heb al eerder pogingen ondernomen om te diëten en schreef daarover op mijn vorige blog die nu helaas verdwenen is. En ja ik merkte dat als ik de pintjes en wijntjes liet staan en dat combineerde met meer fruit eten en grotere porties groenten, dat de kilo's eraf gingen. Maar wanneer mijn voornemens wat begonnen te verwateren en de smaak en vooral de roes van een lekker streekbiertje of een goed glas wijn me weer in de ban hielden kwamen die vermaledijde kilo's er natuurlijk weer aan.
Ik besefte dat ik meer moest doen dan zomaar even stoppen met drinken en kortstondig lijnen.
En ook de berichtgeving over de relatie tussen alcohol en kanker baarde me zorgen, alsook berichten over vroegtijdige overlijdens van familie van collega's of mensen die ik 'gelukkig' niet van nabij kenden. Mensen die gekend waren om hun 'bourgondische levensstijl' en hun voorliefde voor zware bieren en goede wijnen. Ook de dood van bovenstaande bekende mensen deed me nadenken. En de dood door alcoholvergiftiging van Amy Winehouse.

Dit alles leidde ertoe dat ik er dit jaar echt mijn voornemen wil van gaan maken om een gezondere levensstijl aan te nemen. Alcohol tot het absolute minimum beperken, meer groenten en fruit, kleinere porties en geen tussendoortjes meer na het avondeten.
Soberder leven dus. Het tegenovergestelde van wat dezer dagen de norm is ondanks de aanbevelingen, raadgevingen over gezond leven en eten en het publiciteit die men maakt voor gezonde producten en de daarbij horende levensstijl, gepresenteerd door jonge fitte mensen. 
Geen hip gedoe met quinoa, granola, goji bessen en andere zogenaamde superfoods. Maar gewoon twee keer nadenken voor ik wat dan ook in mijn mond steek. Minder rood vlees, meer vis of waarom eens geen vleesloze dag. Veggie en vegan recepten genoeg op het internet. En raadgevingen ook.
Alleen spijtig dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet als je op zoek gaat naar goede raadgevingen over gezond eten op het grote wereldwijde web.
Maar er zijn er wel, goede raadgevingen en adviezen en als ik deze vind plaats ik er zeker een link over op deze blog.
Bon, wish me luck. Ik ga nu een rode poon maken met aardappelpuree en spinazie.
Tot later.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten