Pagina's

woensdag 2 februari 2022

De Natuur in beeld: januari.

 



Dag lieve mensen.
De eerste maand van het nieuwe jaar is achter de rug<.
Een soms koude, soms zachte, soms zonnige maar veelal grijze maand.
Het is winter. 
De bomen zijn kaal, de lucht is grauw en we kunnen onze dikke winterjas nog goed gebruiken.
En wat is er beter in de winter dan een dampende pot hutsepot, zuurkool met dikke plakken worst of een heerlijk bord verse soep als je thuiskomt van zo'n heerlijke winterwandeling.

Ja we hebben een paar mooie wandelingen gemaakt. Mijn zoetje en ik samen met de hondjes, maar soms ook ik alleen met de hondjes als mijn lieve schat aan het werk was.
En dan heb ik ook mijn smartphone bij waarmee ik dan af en toe een foto neem.
Soms haal ik die ook uit tijdens de dagelijkse wandelingen plus passage bij de bakker voor het dagelijks brood. Want ook dan zijn er van die dingen die mij opvallen.


Koekelarebos.

Koekelare, een gemeente gelegen tussen Diksmuide, Torhout en Gistel. Waar het beruchte Duitse kanon 'Lange Max' stond opgesteld en vanwaar de 'Fransmans' naar Frankrijk vertrokken om er te labeuren in de suikerbietenteelt. 
En heb je al gehoord van de Koekelare den? Het is een dennensoort die speciaal werd gekweekt voor de houtbewerking en zodoende een extra bron van inkomsten voor de landbouwers in deze streek die in vroegere tijden geplaagd werd door armoede. Je vindt hem in het arboretum van Koekelare wat ook het startpunt is van de Koekelarebos wandelroute.


































Die houten sculpturen in de bossen.
Zo mooi. Hier een vosje.

























Dat lijkt op mij baasje, kijk.
Cecieleke.





















































Duinbossen, De Haan.
Als je twijfelt tussen een verkwikkende boswandeling of eens heerlijk uitwaaien aan het strand. Waarom niet beide gewoon combineren? Dat kan perfect in De Haan waar zelfs het grote genie Albert Einstein verbleef voor hij definitief naar Amerika emigreerde en waar ze een borstbeeld ter zijner ere hebben geplaatst.























Het oude tramstationnetje is het startpunt van de Duinbossen wandelroute. Je wandelt eerst door de prachtige Belle-Epoque wijk met zijn mooie villa's in Normandische stijl. Dan loop je door een stuk bos, steek je een drukke straat over en moet je een stevig stukje klimmen over een hoge duin om dan op het strand terecht te komen. Dan wandel je tot in Wenduine waar je even kan pauzeren en in één van de gezellige tavernes op de dijk terecht kan voor een dorstlesser, een hartversterkertje of een heerlijke pannenkoek. Dan wandel je terug weg van de dijk en het centrum en begint de terugtocht naar De Haan door de bossen. Minpunt is hier wel dat de nabijgelegen Koninklijke Baan voor wat lawaaihinder zorgt. Zeker in de winter als de bomen hun bladerdak kwijt zijn is het geluid van de voorbijrijdende auto's overheersend, wat ik wel een beetje jammer vind.








































Chantecleir, een personage uit de fabel Reinhard De Vos.
Chantecleir was, hoe kan het ook anders...
Een haan.




















































































































































































Kunstwerk voor Beaufort 2021






















































































































Bomen planten op de Kaai in Nieuwpoort.





















Oostende Torhoutsesteenweg gezien vanop een terrasje.


















Oostende, Prinsenlaan.


















Hé hé, van al dat wandelen wordt je zo moe.
Tijd voor een dutje.
Cecieleke en Celientje.


































Geen opmerkingen:

Een reactie posten