Pagina's

zaterdag 26 februari 2022

Oorlog in Europa.





Dag lieve mensen.
Niet te bevatten.
Gewoon niet te bevatten.
HET IS OORLOG IN EUROPA!!!
Weet je lieve mensen.
Toen ik destijds mijn Facebookprofiel opmaakte schreef ik onder Favoriete citaten: "ik ben van NA de oorlog. Laten we dat alstublieft zo houden!"

What the fuck is going on in this world?
Terwijl wij ons zorgen maakten over die stormen die over onze contreien waaiden en heel veel schade hebben aangericht was er in Oost-Europa het één en ander aan het rommelen.
Ja we wisten al langer dat Vladimir Poetin er niet mee was opgezet dat een buurland dat ooit deel uitmaakte van de door Rusland gedomineerde Sovjet-Unie met volle overtuiging en principieel de kant van het westen koos. En hij deed van alles om dat land te destabiliseren en om het zwart te maken.
Via sociale media en fake news websites werd ons wijsgemaakt dat de Oekraïense regering door en door corrupt is en dat nazi's en ander onguur tuig daar de dienst uitmaken. Dit bericht werd door onwetenden gretig gedeeld en zo deed de desinformatie mallemolen zijn werk.
Via zijn nieuwszender RT en vooral via de fanpagina van Facebook ervan werd er zelfs gesuggereerd dat het niet de pro-Russische rebellen uit de Donbass waren die 'Vlucht-17' van Malaysian Airways had neergehaald, maar zat Oekraïne er achter. Allemaal desinformatie, pogingen om verwarring te zaaien en iedereen op het verkeerde been te zetten.

Dat Poetin zich aan dergelijke smeerlapperij bezondigt mag u echt niet verwonderen lieve mensen. Want hij is een oud KGB'er. Spionage, manipulatie en tweedracht zaaien was beroepsmatig zijn corebusiness. Hij werd al van jongs af aan voor dit werk opgeleid en het was een harde opleiding. En die opleiding heeft hem als mens hard gemaakt. Zodanig hard dat hij voor zichzelf als voor zijn entourage geen enkele emotie toestaat. Poetin is geen Hitler. Hij is geen labiele schreeuwer met een kwakkele gezondheid en een compleet verdraaid wereldbeeld die na verloop van tijd zijn eigen entourage (die bestond uit lui die de beste waren in hun vakgebied) niet meer vertrouwde. 
Nee, hij is integendeel zeer koel en berekend en hij denkt niet twee, niet drie maar minstens vijf stappen vooruit. Wat Poetin zo gevaarlijk maakt is dat hij niet denkt in termen van jaren, of ambtstermijnen zoals de meeste Westerse politici en gezagsdragers. Nee! Mensen als Poetin of de leiders van de Chinese Communistische Partij denken in termen van generaties. Die zijn nu al bezig met het pad te effenen voor hun opvolgers, want ook totalitaire leiders beschikken niet over het eeuwige leven, hoe graag zij dit ook zouden willen.

Dit is volgens mij de grootste zwakte van het Westen. Dit en onze veel te naïeve kijk op de wereld.
We zijn het verleerd om op lange termijn te denken. Verder kijken dan tien jaar kost ons heel veel moeite. Weet u waar u zal staan over tien jaar? Waar zou je willen staan over tien jaar? Daar al eens over nagedacht. Ik wel, en ik stel met grote spijt vast dat ik daar toen ik jonger was veel te weinig aan dacht. 
Maar zeker politici en hoge gezagsdrager mogen wel eens leren om verder te denken dan het volgende verkiezingsjaar. Het kan toch niet zijn dat dit de Achilleshiel is van de democratie, maar het ziet er naar uit dat het dit wel degelijk is.

De wereld werd voor een voldongen feit gesteld. Men heeft Poetin onderschat net zoals men destijds Hitler had onderschat. Toen dacht men ook dat men het probleem Hitler met diplomatie kon oplossen. Met andere woorden, men dacht dat er met hem te praten viel.
Maar met despoten valt er niet te praten.
Het is eigen aan despoten en dictators dat ze alles behalve open staan voor dialoog. Alleen hun eigen grote gelijk is van tel. Wat verwacht je van lui die dissidenten laten opsluiten in strafkampen of zelfs letterlijk vergiftigen. Hoe naïef kunt ge eigenlijk nog zijn dat ge dat gelooft.
Het feit dat dictator Poetin over een heel arsenaal aan kernwapens beschikt en baas is over het grootste leger van de wereld veranderd daar geen lap aan.
En het ergste is dat we niet alleen zo naïef waren om te denken dat er met iemand als Poetin te praten viel. Nee, we zijn zaken met hem gaan doen. Gazprom de grote gasmaatschappij die eigendom is van de Russische overheid is de grote sponsor van de Champions League. Alles voor het brood en spelen nietwaar. Ook grote voetbalclubs in Engeland zijn eigendom van steenrijke Russen die hier grote sier komen maken met hun geld. 
We zijn allemaal 'woke' en vinden dat homo's en transgenders gelijke rechten hebben (wat ook zo is). 
Mensen worden op de vingers getikt en zelfs gebroodroofd bij het minste vermoeden van homo of transfobie. Vraag maar aan schrijfster J.K. Rowlings, zij weet er intussen alles van. Maar dan gaan we zoete broodjes bakken met een totalitair land waar men homo's het licht in de ogen niet gunt en er allerlei wetten van kracht zijn die het verbieden om homo's of transgenders in een te positief daglicht te zetten. Zogezegd om de kinderen te beschermen, wat een grap!

Westerse waarden!
Nogmaals.
We zijn allemaal 'woke', ruimdenkend en voor gelijke rechten. 
Maar welke waarde heeft dat als we ondanks al onze mooie woorden, Tweets, Facebook-statussen of blogberichten zwichten voor het geld en ermee toestemmen dat een Wereldkampioenschap Voetbal wordt georganiseerd in een land dat lak heeft aan vrouwenrechten, homorechten, arbeidsrechten, rechten voor migranten en mensenrechten in het algemeen. Een land dat even totalitair is als Rusland. Maar ze hebben geld en zijn uit op status. Ze willen wel onze westerse consumptieproducten en het geld dat te verdienen valt met een massa evenement als het Wereldkampioenschap Voetbal. Ze willen wel onze westerse consumptiegoederen, pronken met een dure Rolls, een Rolex rond hun arm en een maatpak van Armani. Ze doen beroep op de expertise van onze ingenieurs (om hun olie uit de grond te halen), technici (toch toffe technologie dat wij hebben hé), dokters en zelfs onze advocaten als ze een juridisch dispuut hebben of ze als ze te klagen hebben over discriminatie...
Maar de Westerse waarden, democratie, mensenrechten, gelijke rechten voor vrouwen, scheiding van religie en staat. DAAR SPUWEN, KOTSEN EN STAMPEN ZE OP!!

En wij.
Wij staan erbij, zien het gebeuren. En we doen niets.
Daar waar we op onze achterste poten staan als er weer een westerse cisgender man grensoverschrijdend gedrag vertoont, een sportcommentator zich iets te vrolijk maakt over de geaardheid van onze nationale basketbalmeisjes of een plastisch chirurg met een Leffe in de hand en zijn bierbuik fier vooruit zit te brallen over vrouwen die 'hun benen niet willen opendoen'. Zijn we oorverdovend stil als het racisme, de vrouwenhaat of de homofobie van niet westerse kant komt.
Want de politiek correcte doctrine die ons veel te lang heeft gegijzeld schreef toch voor dat alleen westerlingen racistisch, homofoob of misogyne kunnen zijn. 
Is het dan nog te verwonderen dat Poetin, de Chinezen, of regressieve moslims lachen met onze zwakheid, onze ruggengraatloosheid en het gebrek aan lef om op te komen waar we voor staan en waar we in geloven?



Ja, ze lachen met ons meneer!
En bovenstaande plaatje is de reden.
Weet ge het nog? Ursula von der Leyen en Charles Michel die in naam van de Europese Unie werden ontvangen door die andere alleenheerser, Recep Tayyip Ergodan.
Die laatste vond het niet nodig om een stoel te voorzien voor Ursula von der Leyen.
Een man die een beetje gentleman is zou op zijn minst rechtstaan en zijn plaats aan Ursula afstaan. Of - in het geval dat hij voor de verandering eens ballen aan zijn lijf zou hebben - hij zou eens goed van zijn oren maken en zeggen 'hey stukske operette dictator, zoude gij niet nekeer voor een extra stoel zorgen ja?'
Maar Charelke Michel... DIE GAF GEWOON GEEN KRIMP!!
Hoe slap en eerloos kunt ge als man wel niet zijn?
En zo gaat het telkens weer opnieuw en opnieuw.
We zijn te slap en te volgevreten om voor onze principes op te komen. Beetje cru gezegd, ik weet het.
Maar het is gewoon zo!
Veel grote woorden op Facebook en Twitter, veel verontwaardiging aan de toog of in het parlementaire halfrond. Maar als het erop aankomt...
Het ziet er 'as we speak' naar uit dat Oekraïne er helemaal alleen voor staat in zijn strijd tegen Rusland. Er zullen sancties volgen en andere maatregelen. En er worden militairen naar de oostelijke grenzen van de NAVO gestuurd, maar die gaan voorlopig niets doen zolang het NAVO territorium niet wordt bedreigd. Ja dat is begrijpelijk, want Rusland heeft een machtig een slagvaardig leger waar niet mee te sollen valt. En wij... WIJ HEBBEN DAT HELEMAAL NIET!!!
Europa heeft zijn legers wegbezuinigt en militarisme is een vies woord geworden. Drie vierde van de bevolking heeft geen enkele voeling met het leger en wat het betekend voor de samenleving. 
Ooit was dat anders, want tot zo'n dertig jaar geleden werd elke gezonde en lichamelijk geschikte man opgeroepen om zijn legerdienst te doen. Maar toen het IJzeren Gordijn viel dacht men dus - helaas helemaal onterecht - dat militaire conflicten in Europa tot het verleden zouden behoren, was een sterk en slagvaardig leger met voldoende mankracht ineens niet meer zo nodig. Het leger was er alleen nog om bijstand te verlenen bij humanitaire acties en om zandzakjes uit te delen bij overstromingen. Daar moet je toch geen geld in steken.

PEEEUT!! Fout! Fout! Fout! Error! Error ERROR!!
Het is een oud credo: als je vrede wil, wees dan voorbereid op oorlog.
Mensen zijn rare wezens, je weet niet wat je aan ze hebt.
Vijf jaar geleden dachten velen (ook ik) dat de moslims de grootste bedreiging waren voor de wereldvrede en de veiligheid. Logisch, we werden in 2016 het slachtoffer van een zeer zware aanslag gepleegd door het extremistische IS gepeupel. Maar het kan verkeren, nu blijkt dat dat grote land ten oosten van ons de grote boosdoener is. 
Het westen is de beste plaats in de wereld om te leven.
Westerse landen - en landen die zich oriënteren op het westen zoals Japan, Taiwan, Korea en heel wat andere niet Europese of Noord-Amerikaanse landen - hebben de hoogste levensstandaard, laagste kindersterfte, beste gezondheidszorg, hoogste onderwijsniveau, best gegarandeerde juridische bescherming. En niet in het minst... Als minderheid ben je nergens anders zo goed beschermd als in een WESTERS LAND!
Wat is het toch jammer dat we al het bovenstaande amper verdedigen.

En dan heb ik het niet alleen over verdedigen tegen bedreigingen van buitenaf.
Maar ook verdedigen tegen allerhanden extremisten, negationisten en compleet van de realiteit vervreemde complotdenkers. 
Nooit eerder kreeg het vertrouwen in politiek, media en zelfs de wetenschap zo'n heftige deuk als nu in het derde decennium van de 21ste eeuw. En ja dat vind ik echt wel zorgwekkend.
Holle frasen en platitudes als 'de mainstream-media is veel te links en niet te vertrouwen', 'politici zijn allemaal zakkenvullers' of "dokters en wetenschappers laten zich voor de kar spannen van BigPharma', zijn helemaal niet zo onschuldig als het wel lijkt.
Het is genoeg gebleken dat deze gevoelens van onbehagen kunstmatig worden versterkt door de algoritmes waarvan sociale media netwerken gebruik maken. Heel wat van het zogenaamde 'fake news' komt van bronnen van zeer verdacht allooi en wordt verspreid door zogenaamde trollenfabrieken, na wodka één van de belangrijkste exportproducten van Poetins Rusland. Die trollenfabrieken teren op het onbehagen dat onder een groot deel van de bevolking leeft. Trollen voeden zich met negativisme en onze zaag en klaagcultuur is negatief en in feite nergens voor nodig.
Nee, de dingen lopen niet altijd zoals we ze willen en ook dit welvarende en veilige deel van de wereld heeft zijn problemen en zijn minder prettige kanten. Maar het wordt echt wel tijd dat we wat minder klagen en zagen en dat we eens onze zegeningen tellen!
Die zegeningen heb ik hierboven vermeld en die zijn naar mijn mening...

HET VERDEDIGEN WAARD!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten